Семейство

Костюмчета за първия учебен ден

С какво да облечем детето за първия ден в училище

11.09.2012г. / 09 48ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Какви тържествени роклички и костюми да изберем за първия учебен ден?
Бих казала, че първият учебен ден е велик ден за първолаците и най-вече за техните родители. Как да не се разплачеш от умиление, че малкото ти момченце или момиченце тръгва на училище, че си успял да го изгледаш в най-трудните години – когато е трябвало максимално да си до него, да направи първата си крачка, да опознае света, да се научи да говори... най-важните умения за първите седем години.

И това наистина е една прескочена височина за родителите – първият им голям успех. Затова и за тях денят е толкова тържествен. И искат да облекат децата си като едни кукли – момиченцата с най-хубавите роклички с панделки, с воланчета; момченцата с костюми с вратовръзки или папийонки. Спомням си колко много търсих официален костюм и да ви кажа не се намират толкова лесно. За тези, които искат да отбележат този велик ден с нещо официално ще споделя, че след дълго обикаляне единствено на ул. Пиротска в София намерих по-богат избор на официални костюми на по-достъпни цени. Но като цяло е излишен разход, освен ако нямате и други официални поводи в близкото бъдеще. Истината е, че на мен ми беше писнало в детската градина да вземам назаем черни панталони за различни тържества, все нямах и все молех за по един ден и накрая си казах за първи клас вече ще купя черен панталон и бяла риза – вече са по-големи и ще им трябват за различни тържества. Нищо подобно! Но все пак никога не е излишно малкото ви момче или момиче да има по-официални дрехи. Сами може да създавате поводи, за да се чувства официално – да отидете на семейно тържество официални на вечеря, на опера. Вече хората не ходят официални на театър, но защо пък да гледате хората – ако сте решили, че това е официално събитие за вас?

Облечете им костюми в първи клас, защото в следващите класове вече децата ще се окопитят и няма да ви разрешат, а ако се съгласят няма да го направят с голяма радост и ентусиазъм. По-миличките ще го направят от любов към вас, а не защото самите смятат, че е необходимо.

В по-горните класове и аз спрях да настоявам за официалност – нека децата да се чувстват удобно. Те си се придържат към някаква си тяхна неписана, но много строга униформа, която в един момент важи и за момичета и за момчета.
Обувки – бррр – какво е това нещо, официални – черни, лачени – ужасно решение! На краката се ходи с кецове или маратонки (по възможност маркови).
Дънки и тениски (тениски, ама готини) и суичъри. Зимата яке – по възможност черно.
Е, по-строга от тази униформа и най-строгият директор не може да измисли. Хем строга, хем всички се стремят да я спазват. Понякога има авангардни решения като риза, носена свободно с навити ръкави и разхлабена вратовръзка – което се води за супер официално.

Не мога да разбера защо директорите на училища, които искат да имат униформи не се възползват от практичността и удобството на дънковите облекла, а се стремят да използват безумни материи и цветове! Може би от край време идеята на униформите е не да е практично, удобно и по-евтино, а да ти е гадно, некомфортно и да се чувстваш като пълно дебилче.

Не знам дали ще се съгласите, но аз за поредна година ще кажа, че първият учебен ден е празничен ден и за първолаци и за родители – направете го такъв, според своите разбирания, с най-хубавите дрешки, с най-свежите цветя.
А всеки следващ учебен ден оставете на децата да изберат как да се облекат – за тях вече празникът е, че ще видят отново своите съученици и всичко друго минава като ненужна подробност.

 

Прочетете още:

Коментирай