Семейство

Кога децата да започнат да учат чужд език?

Коя е най-подходящата възраст детето да започне да учи чужд език

30.09.2012г. / 13 34ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Кога децата да започнат да учат чужд език е един въпрос, над който много родители умуват.

Едни са на мнение, че колкото по-рано детето им започне да учи чужд език, толкова по-добре.

Други смятат, че първо трябва да усвои майчиния език и после да започне да надгражда с чужди езици.
Деца от смесени бракове от малки учат поне два различни езика. Може да се окаже и повече, ако имат и роднини, които говорят трети език. При тези деца усвояването на езиците става по-бавно, но в крайна сметка те успяват да отделят единия от другия език и да се разбират чудесно и на двата езика.

Примери вече има и в нашето ежедневие – например: майката българка се е омъжила за поляк и живеят в Америка. До тук на детето се налага да учи три различни езика. Да не говорим, че може да попадне и в много по-колоритна езикова обстановка.

Обаче когато нямаме на лице роднини, които да говорят английски, френски или някакъв друг език, който да ни се струва подходящ децата да усвоят от малки, дали е необходимо да ги записваме на чужд език още от бебета? Специалистите ще ви кажат – разбира се – така се развиват по-добре мозъчните центрове, детето става по-будно, по-умно... Портфейлът ви обаче често е на точно противоположното мнение. И започват семейните терзания и драми – дали сме добри родители, дали не ощетяваме детето? При някои тези терзания наистина започват от бебешка възраст, при други в училищна и все се сблъскваме с необходимостта от чужд език. Проблемът на съвременните млади хора е, че наистина трябва да усвоят чуждите езици по-добре от майчиния, защото всички вярват, че това ще им донесе по-добра реализация в живота.

Един хитър начин малкото ви дете да проговори още един език още от малко е да комбинирате 2 в 1. Ако така или иначе ви се налага да си наемете детегледачка, спокойно може да наемете чужденка, която добре говори желания от вас език. Или пък ако сте патриоти наемете българка, с уговорката през цялото време да общува с детето на въпросния език.
Това би било много по-полезно за детето, отколкото 30 минутни курсове, а и за вас, защото съчетавате – мечтания чужд език с мечтаната детегледачка.

А що се отнася до ученическите курсове по английски, френски, немски и т. н., които са два пъти седмично, ако питате децата, може би ще предпочетат да играят колкото се може повече и тези задължителни мъчения да се отдалечат колкото се може повече във времето.

И както винаги се повтаря – родителите най-добре знаят и преценяват възможностите на своите деца. Ако са открили потенциал у децата си да учат от малки чужди езици и им се удава – тогава няма проблем. Децата имат пъргави умове и ще се справят. Въпросът е да им бъде интересно и да не се окаже, че от детската градина до пети клас предъвкват едно и също и в шести вече им е до болка омръзнало и опротивяло.

 

Прочетете още:

Коментирай