Семейство

Властите порицаха училищна готвачка, че готви здравословно

Опитаха се да спрат здравословното хранене в училище

09.10.2012г. / 20 36ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Готвачката Аника Ериксон се оказа виновна, че храни учениците с домашен хляб и зеленчуци

Местните власти в град Фалун, централна Швеция, помолили училищната готвачка Аника Ериксон да престане да меси домашен хляб и да предлага 15 вида зеленчуци за обед на децата, пише шведския сайт The Local.

Мотивите им са, че е несправедливо по отношение на учениците от другите училища, които нямали достъп до необичайното и вкусно меню. Втората причина за порицанието била, че би трябвало храната навсякъде да е еднаква, а нейната не отговаря на предписанията за училищно хранене, направени през 2011 г. Освен забраната, те пуснали съответната разпоредба какво трябва да съдържа менюто в училище.

Аника обяснява, че работата й не е водила до допълнителни разходи от градския бюджет. Менюто било разработено с оглед на разнообразните вкусове на децата. Тя искала в училищния стол всеки ученик да намери храна по свой вкус, затова предоставила избор от 15 вида зеленчуци в различни рецепти, съдържащи протеини – пиле, пирожки с телешко и др.

Сега тя ще трябва два пъти да намали количеството на зеленчуците и да премине от домашен на търговски хляб. Под заплаха се оказали и традиционната великденска и коледна маса.

Ученици от 4-ти клас и родителите им защитили готвачката като съставили петиция, че искат да ядат нейните ястия.

Проблемът получил благоприятно разрешение вчера – властите все пак разрешили на Аника да готви по нейното здравословно меню.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай