Семейство

Мултифункционални мъже – чудото е възможно

28.10.2012г. / 12 45ч.
Аз жената
Мултифункционални мъже – чудото е възможно

Познати са ви редицата от клишета за различията между мъжете и жените– например, че жените са кръгла нула по математика и останалите природни науки, а пък мъжете хич ги няма в хуманитарните науки.

Според наскоро проведено проучване дори служителите в университета – независимо дали са мъже или жени – смятат кандидат-студентите от женски пол за по-некомпетентни от мъжете. Изследователите направили експеримент, в който пратили едни и същи CV-та в Катедрата по природни науки – веднъж с женски имена и след това с мъжки имена. Документите за кандидатстване с женски имена били по-ниско оценени.

Има много такива стереотипи, при които единият пол винаги е подценен. Друго такова клише е, че жените са много по-добри във вършенето на няколко неща едновременно.

Като пример всеки би се сетил за млада майка, която се грижи за детето си, едновременно с това готви, говори по телефона с приятелка и на всичкото отгоре успява да си уговори работния график за следващия ден.

„Въпреки че това клише за мултифункционалната жена се разпространява из медиите с пълна сила, няма научни данни, които да потвърждават това“, възразяват шведски изследователи в специализираното списание „Psychological Science“, цитирани от Der Spiegel.

Тимо Ментали, учен от университета в Стокхолм, се заема с нелеката задача да изследва доколко това клише е вярно. Резултатите от проведените експерименти показват точно обратното: мъжете са по-добри в правенето на няколко неща едновременно. Причината е в тяхната по-добра организираност и способност за ориентиране в пространството. Мултифункционалността при жените зависи много от хормоналния им цикъл, добавя Ментали.

В един от експериментите си изследователят тествал ориентирането в пространството на мъже и жени, като наблюдавал до каква степен мъжете и жените могат да боравят с триизмерни обекти и да решават логически задачи, да запомнят цифри и да ги подреждат последователно.

Резултатът показва, че 85 процента от мъжете се справят с цифрите и подреждането на триизмерни обекти без проблем, докато справилите се жени са само 74 процента. Оказва се също, че жените в овулация, не се справят толкова добре, колкото жените непосредствено преди и след цикъл.

Мултитаскингът е много тясно свързан с времето и пространството, казва изследователят Ментали. По-добрата представа за пространство и ориентирането в него позволява и паралелното вършене на няколко задачи. Мъжете се справят с повече неща в рамките на кратко време, докато жените се нуждаят от много повече време, показва още проучването. Когато на жените им е зададен определен срок, те се паникьосват и не свършват почти нищо, твърди още шведският учен, съобщава Dnes.bg, където може да четете и всякакви други новини.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай