Семейство

5 идеи за детски есенни игри – незабравим спомен от детството

Подарете на децата си наситено с емоции детство

09.11.2012г. / 13 25ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Истинско предизвикателство за съвременните родители е в забързаното и напрегнато ежедневие да намират време за игри и забавления с децата си. Научни изследвания сочат, че прекарването на повече време със семейството се отразява изключително позитивно върху малките деца – повишава се самочувствието и увереността в собствените им сили и възможности, укрепват семейните връзки, развиват се качества, подпомагащи социалното общуване в извънсемейна среда.

Свързани статии

Как да създадем незабравими спомени за децата си от времето, прекарано заедно в къщи или сред природата?

1. Да заведем децата на пикник извън града или дори в близкия парк през неделния ден е чудесна разходка за цялото семейство, но представете си в какво истинско приключение би се превърнала тя, ако организирате и играта на търсене на предмет „Топло, топло – студено, студено“. Всеки от вас може да даде свобода на въображението си да измисли какво и къде да скрие, какви правила на играта да определи и да съобрази това с възрастта и интересите на децата си.

2. Ако в близост до вашия град има река, язовир или езеро можете да наемете лодка за няколко часа и да се насладите на въодушевлението и щастието, което това ще донесе на малките моряци.

3. Любопитно и незабравимо забавление за децата ви (а защо не и за самите вас) би било да изрисуват собственоръчно керамични съдове (чинии, чаши, вази). Намерете арт-студио, предлагащо такава възможност. Подобна дейност развива по специфичен начин творческата изобретателност на децата ви, а и ще остави за дълго красив материален спомен.

4. Ако по финансови или други причини не можете да си позволите по-далечно пътуване, посетете информационно туристическия център във вашия град и подгответе разходка-изненада за децата си. Подберете исторически паметници, музеи и културни забележителности според възрастта и интересите им. Подгответе се предварително с интригуващи истории и легенди за местата, които ще посетите заедно. Да познават интересните и ценни обекти в своя град ще допринесе за самочувствието и информираността на децата ви.

5. А ако мрачния и дъждовен неделен ден предопредели оставането на семейството в къщи, обявете часовете от 16 до 20 за „времето на изключените електроуреди“ (компютър, телевизор, видео-игри) и забавлявайте децата с любимите им играчки. Бъдете сигурни, че те ще са щастливи дори и ако само поседите на пода до тях и наблюдавате с внимание как строят кула от кубчета или преобличат куклите си.

Коментирай