Семейство

Скандално изказване на зам. министъра на образованието Милена Дамянова

Семейната среда, възпитанието и детските градини според заместник министър Милена Дамянова

10.12.2012г. / 13 10ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Група родители изпратиха на 9 декември 2012 отворено писмо до министър Игнатов, в което протестират срещу определени изказвания на зам.-министър Милена Дамянова в медиите, в които тя определя средата в детската градина като по-подходяща и приоритетна за развитието на четиригодишните деца от семейната среда.

Родителите настояват министърът да даде ясен отговор дали Министерството на образованието и той като негов представител, застават зад изказванията на г-жа Дамянова.

Те се обявяват срещу твърденията на Милена Дамянова, че: „Няма как едно дете, стоейки вкъщи, да придобие умения и навици да живее с околните, да работи в екип, да развива критическо мислене, няма как да се социализира.“

В писмото си родителите апелират МОМН публично да изясни дали се съгласява с твърденията, че здравата семейна среда е неподходяща за отглеждане и възпитание на едно три и четиригодишно дете. Те питат дали според МОМН семейната среда не е подходяща за създаването на правила и дисциплина.

Родителите напомнят, че задължителното образование за четиригодишните и отнемането правото на избор на родителите за отглеждането и образованието на собствените им деца нарушава техните права, защитени от Конституцията на РБ и в редица международни споразумения. С писмото си те настояват тези текстове в закона да отпаднат.

Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
георгиев ( преди 11 години )
Всичко по реда си. Следващата реформа ще превърне децата в собственост на министерството, а по-следващата ще отвори и ферми за раждане и отглеждане на социализирани деца за радост на всички чиновници. Също като в Германия по времето на райха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
Slama ( преди 11 години )
Пожелавам на г-жа Дамянова да си отгледа собствено дете и да го даде на детска градинаа ко иска - и на 4-месечна възраст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
dqvolina ( преди 11 години )
А по-здрава ли е средата в групи с по 26 деца на 3-4 годишна възраст,където учителите изнемогват ,стараейки се да опазят здравето на децата и се терзаят,че не могат да обгрижат всяко едно детенце както подобава.В препълнените детски групи учителят не може да хване всяка една детска ръчичка за да изрисува слънце.....Министрите горе дали биха могли да оцелеят в подобна"здрава"среда?В последно време висшето тяло прелива от "здрави"идеи.....тестове за 2-3 годишни ,задължителна детска градина.........в чужбина един учител работи с 5 деца,а българските учители в градините с по 25-30!!!!Успех с реформите!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 1 rate down comment
Миланова ( преди 11 години )
"Браво" на зам. министъра! Това е поредната глупост изречена от тази госпожа. Лошото е, че не са само думи, но думите си тя умее да превръща в дела. С какво право дете на четири години ще бъде задължено да посещава детска градина? Ако майката иска да си го гледа, нарушава закона. Представяте ли си всяка майка, която иска да си гледа детето да бъде обявена за престъпник! Това е идиотизъм! Ако това не е диктатура...не знам как по друг начин да го определя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар