Семейство

Мястото на децата в домакинската работа

Дали да вържем на малчуганите по една престилка или да вървим по петите им и да подреждаме?

11.12.2012г. / 17 12ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Свикнали сме да разбираме домакинската работа като работа на домакинята у дома. Фактът обаче, че думата „домакиня“ е в женски род, не изключва зад нея да стои мъж или дори дете. Нито единственото число означава, че само един човек трябва да се нагърби с цялата отговорност.

Дали една майка ще настоява детето й да върши домакинска работа, е изцяло нейно решение, но ако се погледне обективно на случая, децата нищо не губят, занимавайки се с чистене и готвене. Ето защо:

Учат се да носят отговорност за действията си

Разпилени ядки по пода или разлята чаша вода на масата – чистенето и бърсането трябва да е работа на този, който го е направил. Едно дете трябва да се научи, че няма да има винаги някой, който да ходи по петите му и да подрежда. Ето защо е добре то да има грижата за собствените си играчки, книжки и учебници още докато е малко, за да може да се стъпва спокойно в стаята му, когато порасне.

Учат се да не се страхуват от труд

Идва моментът, в който чувството за подреденост ще се обажда често в съзнанието на детето ви. Или най-малкото ще трябва. То самото ще порасне, ще стане родител и ще има деца, за които да се грижи. Ако не иска да живее в хаос, трябва да е склонно да се погрижи и за някой друг.

Подобен е случаят и с партитата у техни приятели. Всички ядат, пият и разхвърлят, но на сутринта все някой трябва да почисти – дори да не си допринесъл много за неразборията, не можеш да бездействаш, защото създаваш изключително лошо впечатление.

Учат се да организират времето си

Когато човек има повече задължения, той се мобилизира и ги свършва по-бързо и по-качествено, отколкото ако отговаря само за едно нещо.

Откриват чувството на задоволство от добре свършената работа

Ако открият стойността на работата, която вършат, и на усилията, които влагат, почивката им после ще бъде много по-сладка и заслужена. Освен всичко останало, ще се научат да оценяват труда на мама и тати и да търсят начини да се отблагодаряват за него.

Коментирай