Семейство

Самотни мъже и жени – епидемията на новото време

Самотните хора на планетата се увеличават

15.12.2012г. / 13 44ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Броят на самотните хора в света расте, това е тревожна тенденция, за която алармират психолозите. Според статистика повече от 30 % от хората на Земята страдат от самота и емоционална изолация, съобщава Sience. Самотата се усеща най-остро по време на големи празници като Коледа, Нова година, Великден, рождени дни и др.

Свързани статии

Относно ползата в тази насока от развитието на новите технологии, общуването по Скайп и Фейсбук съществуват две противоположни мнения:

  • компютрите не само, че не решават проблема, дори го задълбочават, защото липсва топлината на живия контакт;
  • моменталната връзка в интернет с приятели и роднини носи радост и удовлетворение.

Самотните не искат да говорят за грижата си с другите, макар че се нуждаят от подкрепа и съчувствие от близките и приятелите си. Младите и хората на средна възраст, които имат нещастни любовни връзки, редки или никакви контакти с другия пол преживяват тъгата по-трудно, отколкото разведените или тези, загубили съпруг/съпруга.

Медицински изследвания показват, че физическата травма и силното чувство на социална отхвърленост извикват в мозъка на човека еднакви реакции. Доказано е, че самотата е виновна за хроничната умора и стрес, намаляване на имунитета, нарушения в съня и съкращаване на продължителността на живота.

По данни на Международната здравна организация повече от 350 млн. души на планетата ни страдат от депресия.

Коментирай
7 rate up comment 0 rate down comment
mariqn ( преди 10 години )