Семейство

Защо през зимата пием повече алкохол

Чаша вино – задължителен атрибут на празника

28.12.2012г. / 16 47ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Чаша вино вечер пред телевизора или ракия с туршия – това е всекидневието на хората през мразовитите вечери.

Множество изследвания показват, че народите в умерения климатичен пояс и тези от по-северните ширини през зимата употребяват повече алкохол. Какви са причините и оправдано ли е спиртните напитки да играят главна роля в това време на годината?

Свързани статии

Традиция

Какво да правиш – традиция! Така е било по времето на нашите баби и дядовци, когато реколтата е прибрана, кърската работа е приключила, а фолклорният календар изобилства с поводи – именни дни и официални празници. На своеобразен алкохолен маратон се подлагаме всяка година, приблизително от началото на декември та чак до средата на януари. Именни дни, офис купони, семейни тържества – от Никулден чак до Атанасовден.

Сгряващата сила

Ако една чаша не е достатъчна, след втората и третата по цялото ни тяло се разнася приятна топлина, която гъделичка стомаха ни и кара кръвта ни да заври. Бузите и носът ни порозовяват.

Наистина – алкохолът разширява периферните кръвоносни съдове, които хранят кожата. Потокът на кръвта, а следователно и топлоотдаването, се увеличава. Това от своя страна обаче, причинява отлив на кръвта от вътрешните органи и така им се отнема топлината.

От повърхността на кожата, особено на откритите части, загубата на топлина се осъществява много бързо. В резултат на това пийналият човек замръзва по-бързо, от този, който не е близвал алкохол.

Алкохолът е невротоксин

Алкохолът е невротоксин и отравянето дори с малка доза от него води до затормозяване и блокиране на процесите в мозъка. Затова дори леко пийналият човек се отличава с неадекватно поведение. В малки дози главозамайването е полезно – вдига градуса на настроението и прави празника неповторим. Стига да е с качествен алкохол.

Уютът на зимните коктейли

Навън студ и мраз, а вие седите на топло в приятна компания или пред телевизора, а пред вас се кипри чашка с горещ ароматен коктейл като традиционното греяно вино или по-модерните му братовчеди грог и пунш.

Дежурният подарък – бутилка вино

Често когато се притесняваме за това какво да подарим на домакина, се сещаме за бутилка хубаво вино – дежурен, но приятен подарък! А дегустацията после е задължителна.

Повече танци и приказки

Не се закотвяйте на масата, пред чашката. Танцувайте, приказвайте, флиртувайте – както подобава на истински празник. Така ще се отлъчвате за известно време от пиенето и яденето.

За да не запълваме празниците си само с пиене, да си намерим и някаква работа – спорт, чистене, готвене, разходки, игри с децата. А ако придружаваме всяка изпита чашка с „10 целувки от принцесата/принца“, има да се чудим алкохолът ли ни е опиянил или любовта!

Коментирай
Свободно време