Семейство

Празнични кавги – за какво се караме по Коледа?

Как да се справим с неразбирателството покрай празниците

23.12.2012г. / 09 01ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Празнично е настроението, празнична е украсата, празнична е Марая Кери, която постоянно ни поздравява от радиото... Празнични са и кавгите. Стотици пъти сме споменавали, че спорът като елемент от връзката между двама души има надграждаща и стабилизираща функция. В повечето случаи разбира се. И ако през лятото се караме за дестинацията за предстоящата почивка, през есента някой трябва да помага на детето за домашните, през зимата все някой е забравил вратата към студения коридор отворена, а през пролетта у дома са влезли досадни насекоми през открехнатия прозорец... то през зимата, поводите за неразбирателство стават доста повече.

За какво най-често се караме по Коледа и Нова година и можем ли да избегнем конфликтите?

Свързани статии

Коледният дух

Понякога жените са твърде емоционално настроени и се престарават с желанието да създадат коледен уют у дома. Понякога пък мъжете предпочитат да махнат с ръка пред тези изсилвания и да се насладят на нормална трапеза и не толкова много украса. Понякога го има и обратното. При всички случаи, най-мъдрото решение би било да седнете и да обсъдите това, което ви притеснява и да стигнете до консенсус, който да задоволи и двете страни. Ако той твърди, че кабелът на лампичките няма да стигне, за да се обиколят всички прозорци, по-скоро му се доверете. Ако той не намира смисъл да помага за приготвянето на още една манджа, за да станат нечетен брой на масата, настоявайте спокойно за идеята на традицията.

Разходите

Планирали сте си бюджет, придържате се към него и изведнъж се оказва, че разходите са доста повече. Явно някой на своя глава е решил да пазарува. Това са две грешки, които много често допускаме: жените – искат да имат неограничен контрол върху парите, мъжете – пазаруват в най-неподходящите моменти. Патриархатът е идеология, която отдавна започна да залязва из нашия край, затова най-често жената има власт над парите вкъщи. Отново – комуникацията е на първо място. Споделете плана си за подаръците и за разпределението на средствата и обсъдете идеите и на мъжа ви. Трябва да има координация помежду ви, за да няма неприятни изненади.

Свекървата

Една жена може да е много проклета, особено ако се пада майка на съпруга ни. Очаквайки да се грижим за него, както тя се е грижила, смятайки, че има опит във всяка съществуваща и несъществуваща област, постоянно даваща акъли за това кое е правилно и кое не – свекървата може да ни вдигне допълнително нервите по празниците. А ако се ядосаме, мъжът ни обвинява нас, че си изпускаме нервите. Ако разговорите не помогнат, изпратете ги двамата на разходка из центъра да потърсят подаръци за внуците и си вършете работата спокойно.

Тъщата

Вече рядко се виждаме с родителите си и Коледа е идеалният момент да ги посетим, да разкажем за новостите, да се поинтересуваме те как са. Да, но някой негодува, че трябва да се среща с тъщата... Никой не е казал, че трябва да се влюбим от пръв поглед в родителите на половинката си, но все пак и те са част от семейството. Обяснете това на любимия, а ако продължава да настоява, заминете сами и го оставете той да се оправя с къщата. „Кауза пердута“ – бихте си помислили. Да – най-често у дома е хаос, когато се върнем, но от време на време ни чакат и приятни изненади.

Коментирай