Семейство

Най-желаният подарък

01.12.2005г. / 15 13ч.
Аз жената
Най-желаният подарък

Коледа е любимият празник на мен и съпруга ми през годината и започваме да се приготвяме около месец преди датата. В нашето семейство важи правилото, че приготовленията за Коледа и останалите зимни празници не са по-малко приятни от самото отбелязване на празника.

Въпреки че семейството ни е младо – само на година и половина – коледните празници и обичаи за нас са святи и полагаме всички усилия да спазваме традициите, които народът ни е възприел през годините.

Първата стъпка в приготовленията ни е голямото коледно пазаруване. Обикаляме празнично украсените магазини и купуваме за близки, роднини и приятели къде по-големи, къде по-малки подаръци – за всекиго според интересите, нуждата и вкуса. Не забравяме и традицията, че всяка година на елхата трябва да се окачи нова играчка, затова задължително вземаме поне една, която да е нова.

По настояване на съпруга ми задължително на Бъдни вечер трапезата е опъната на пода. Ястията са нечетен брой, като не е пропуснат бобът, ошафът, постните сармички, вареното житце, тиквеникът, пресни плодове, вино, греяна ракийка и всичко, което си е по традиция. Задължително и сама си правя и пита и кравайчета.

Преди да седнем на трапезата прекадяваме с тамян всички стаи и палим свещ.

Цял ден се подготвяме за предстоящата трапеза, като в самата подготовка се крие невероятен чар и заразително празнично настроение.

Коледният ден също минава в подготовки за голямата Коледна вечеря. Масата е подредена и украсена празнично, подаръците са строени под елхата, пържолките цвъртят във фурната, баницата с късмети ухае чудно и всеки няма търпение да разбере какъв ли ще е късметът му. А за десерт непременно хапваме баклава. Най-хубавата част от празника разбира се са подаръците, които всички едвам сме дочакали.

Тази година най-хубавият и дългоочакван подарък за нас ще е бебенцето, което очакваме да се роди малко след като сме отбелязали коледните празници. Затова през новата година си пожелаваме най-вече здраво и красиво бебе!

В края на писмото си искам да пожелая и на вас много любов, късмет и здраве през Новата Година!

Коментирай