Семейство

Големите родителски страхове

Има ситуации, които мама и татко могат да овладеят сами

29.01.2013г. / 17 05ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Обикновено майките са тези, които лесно се паникьосват при най-малкия здравословен проблем на детето. Трябва ли при най-малък повод да тичаме при педиатъра или можем да си спестим и нерви, и време? Често страховете ни се оказват напразни, но как да преценим правилно ситуацията...

Детето пада от катерушката

Ударило си е главата. Какво може да последва? Може да се размине само с една болезнена цицина, която до седмица ще изчезне. Все пак черепът на хората е доста здрав и е приспособен да издържа на изненадващи удари. Разумно е да проверим дали тече кръв от нараненото място, да го почистим и после да наглеждаме детето и да следим поведението му през следващите няколко часа. Ако то прояви признаци на сънливост, дезориентация, има позиви за повръщане или изгуби съзнание – веднага трябва да потърсим лекарска помощ.

Свързани статии

Висока температура

Рязкото повишаване на температурата е сериозен проблем при малките деца, но не е повод да се обаждаме веднага на педиатъра. Най-често се отнася за обикновена настинка. Тогава е нормално детето да има 39 градуса температура. Това е знак, че организмът му се бори с инфекцията. Ако има грипна епидемия и детето посещава детска градина, е почти „задължително“ да донесе грипния вирус у дома. Подобни заболявания си имат неизбежен дневен ред, по който всеки минава, но ако детето ви се оплаква от съпътстващи болки в ухото, гърлото, стомаха или пък е твърде отпуснато и безсилно, не се колебайте да го заведете при лекуващия го лекар.

Болезнена срамежливост

Често родителите имат тревоги относно възможностите на детето им да общува с връстниците си и начините, по които го прави. Ако детето е твърде срамежливо и трудно се отпуска да играе или разговаря с другите деца на площадката, не мислете, че така ще е завинаги и не се тревожете предварително. Дайте му време и бъдете изобретателни. Ако у дома често играете заедно, то ще се научи както да печели, така и да губи в игрите, а също и да отстъпва или обратно – да отстоява правата и позициите си. Обикновено по-тихите деца са по-изобретателни и самовглъбени, а и по-малко импулсивни. Бъдете благодарни, че 3-годишният ви син не е едно малко дяволче, от което ежедневно се оплакват учителките в детската градина или майките на връстниците му.

Много буйно дете

В случай че детето ви е твърде буйно, капризничи или се отнася грубо с околните, трябва да намерите подходящия тон или начин да се справите с проблема. Разсейте вниманието му, говорете му, но не го наказвайте, защото нито психологическото, нито физическото ограничаване ще решат проблема. Не е необходимо да търсите помощ от психолог, само защото детето ви е по-активно и невъздържано от приятелчетата си. Докато то е малко, поведението му може да бъде успешно моделирано от вас. Иска се да сте последователни и неотстъпчиви – рано или късно малкият човек ще се научи да се съобразява и да се държи приятелски с околните.

Коментирай