Семейство

Колко са полезни детските бели

Детските бели са прекрасни

30.01.2013г. / 14 52ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Не е сигурно дали детските бели са полезни за родителите, защото на пръв поглед им причиняват сърцебиене, повишаване на кръвното, почервеняване на лицето, разтреперване на ръцете и заекване от ярост и яд.

Митко сложил котката в пералнята и даже успял да я пусне – искал котето да се изпере. Слава богу, майка му видяла белята навреме, спряла пералнята и освободила котката. След това цял месец горкото животно било стресирано и трябвало да го носят в бебешко кенгуру, за да не остава само и да се успокои. Родителите на непослушника се уплашили и за самия Митко – завели го на психолог, защото се страхували, че от него ще излезе насилник, понеже има повишена агресия в себе си. Нищо подобно не се случило. Момчето е станало прекрасен, умен и разсъдлив тийнейджър.

Свързани статии

Невена непрекъснато искала да си играе с кибрит и свещи. Творческият огън я изгарял отвътре. Издебвала, когато родителите й били в другата стая и си измисляла всякакви свои проекти – стопявала свещта на восък, от който правела малки скулптури или рисувала картини и изкуствено състарявала хартия като „старовремските“ писма. Доста опасно хоби за едно дете, ще каже всеки, който е чел „Подпалвачката“ на Стивън Кинг. Слава богу нямало инцидент, а творческият порив не бива да се потиска и спира, така че мама и татко оставили момичето да си развива таланта.

Психолозите намират добра дума за всички деца – и за спокойните, тихи натури, и за буйните, лазещи по нервите на родители и учители. Все пак съществува неофициално мнение, че белите са много полезни за децата.

„Едно дете, което не може една детска лудория да измисли, за нищо няма акъл! Нищо няма да стане от него!“ – родител.

„Обичам буйните деца, които не могат да стоят мирно на столчето си, защото в тях има живец, енергия за движение, промяна. Те са бъдещите носители на прогреса.“ – детска учителка.

Трикът е да се скараш на детето за белята, но с доброта, да му обясниш така, че да разбере притесненията ти. Винаги е добре да се съветваме с психолог – той ще хване проблема в зародиш, ако има такъв, и ще ни посочи как най-добре да градим бъдещите си отношения родител-дете.

А вашето дете прави ли бели?

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
mama ( преди 11 години )
moeto dete xaresalo darvodelskiq metar na daskala i rozovata mu guma i si gi pribralo v csntata. a onzi den ne i xaresala xranata, koqto i bqx slozila i si prosila ot drugite deca :))) Uzas, a oste po-strasnoto e, ce sam balgarka i znaete kakvo sa posledicite :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар