Семейство

Опасният интернет става все по-безопасен

Не можем да избягаме от интернет, но можем да се сприятелим с него

05.02.2013г. / 15 03ч.
Ивет Лолова
Опасният интернет става все по-безопасен

Опасен е интернет! Със страшна сила завладява бита, умовете и сърцата ни още отпреди малко повече от 10 години. През 2013 г. за десета поредна година отбелязваме Международния ден за безопасен интернет. У нас фондация „Бг сайт“ откри 10-тото издание на „Сърфирай безопасно“, този път насочено към децата между 6 и 12-годишна възраст, защото тогава малчуганите правят първите си крачки в мрежата.

На провелата се днес пресконференция в София присъстваха Жюстин Томс от фондация „Бг сайт“, Михаил Стефанов от организация „А 21“, Георги Апостолов – координатор на центъра за безопасен интернет, Мария Дуковска – главен редактор на Az-jenata.bg, който е медиен партньор на събитието и Миряна Атанасова от „Алфа банк“ – спонсори на детската книжка „Сърфирам безопасно“, която ще бъде раздавана безплатно на децата в училищата, в които ще се проведе кампанията.

Тъй като целият ни живот е тотално дигитализиран, децата са бъдещите граждани на цифровия свят. Интернет става право на всеки човек. Винаги трябва да се съобразяваме, че „моето право започва там, където свършва правото на другия“ – каза Георги Апостолов.

Като представител на „А 21“ – организация, бореща се с трафика на жени – Михаил Стефанов подчерта, че интернет е един от основните канали, по които се извършва трафикът на хора. Трафикантите вече са много умни и действат с рафинирани подходи . Той сподели и стряскащия факт, че България и Румъния са най-големите „износителки“ на момичета, които се превръщат в сексуални робини.

Мария Дуковска подчерта колко е важно доверието и споделянето между родители и деца, за да може интернет да бъде приятно място за общуване и забавление.

На срещата важни гости бяха учениците от 3 „б“ клас на 26 СОУ „Йордан Йовков“ в София, които разделяйки се на две групи, обсъдиха новите правила и отговорности на децата в интернет.

„Когато говорим за безопасен интернет в днешно време, освен за лична отговорност, трябва да кажем, че има и споделена отговорност. Налага се тя да бъде разделена по равно между деца, родители и учители“, каза в заключение Жюстин Томс.

Коментирай