Семейство

Кой спорт е най-подходящ за детето ни

Тенис, плуване или бойни изкуства да изберем за децата?

12.02.2013г. / 14 00ч.
Ана Петрова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Няма спор по въпроса за изключителното положително въздействие на движението и възпитаването на физическа култура у децата ни от най-ранната им възраст. Колебанията ни са по-скоро кой точно спорт да изберем и на каква възраст да започнат тренировките. Определящите фактори са много и като начало ще изключим тази категория родители, които са твърдо убедени, че детето им трябва да стане професионален спортист. Този казус е сложен и по него те трябва да се обърнат за помощ към професионалисти в областта.

Свързани статии

За повечето от нас вариантите са изключително много, но основните насоки са две – индивидуален спорт или отборен. През последните години ставаме свидетели на многобройни обяви, публикувани в различните медии и дори разлепени по уличните стълбове, рекламиращи курсове по бойни изкуства, тенис, гимнастика, спортни танци и дори йога за деца. Тъй като отнякъде трябва да се започне, запишете детето в най-близкия до дома или работното ви място курс. Ангажиментът с воденето и прибирането от тренировка не е за подценяване. Спестете си време, като пазарувате или самата вие посетите фитнес-залата докато чакате детето.

Трябва да сме готови да приемем и отказа на детето от избрания спорт. Нормално е да се окаже, че не се справя достатъчно добре с предизвикателствата на новото начинание. Разговаряйте спокойно, разберете какво точно не харесва детето и решете заедно какъв друг спорт да опитате. С течение на времето ще се изясни какви са предпочитанията на малкия ви син или дъщеря – работата в отбор може да не е силната им страна, а индивидуалната изява (тенис или плуване) да им допада и да ги импулсира повече.

Децата непременно ще изразят ентусиазма си, когато открият кой точно спорт им импонира най-добре. Възможно е да се спрат на повече от един – нека опитат, не ги ограничавайте (стига да ви е по джоба). Ако не разполагате с достатъчно време да ги водите на тренировките, помолете бабите и дядовците да се включат. Те обикновено правят и невъзможното за внуците си. С времето (след няколко месеца или година) става ясно кой спорт се удава най-добре на детето и тогава другите могат да отпаднат.

Добре е да се посъветвате и с педиатъра си, когато решите детето да се занимава активно със спорт. Ако физиката му е неподходяща и има опасност от травми, следва да осмислите отново решението си и да смените избрания спорт с по-подходящ от гледна точка на здравословното състояние на детето ви.

Активното спортуване е сериозно начинание и изисква дисциплина и себеотдаване, както от страна на детето, така и от ваша страна. Това, на което спортът със сигурност ни учи е да поемаме лична отговорност – към себе си, треньора или отбора. Наред с това спортът ще възпита у детето ни и редица други важни качества – воля, упоритост, самодисциплина. Ползите са неизброими – от нас се изисква най-вече време и търпение, за да дадем на детето си нещо наистина ценно и важно за здравето му – любовта към движението и активните физически занимания.

Коментирай
Свободно време