Семейство

Има ли по-хубав празник от Коледа?!

12.12.2005г. / 17 45ч.
Аз жената
Има ли по-хубав празник от Коледа?!

Това е времето на всеобщата прошка, на истинското и неподправено щастие, на хилядите усмивки,на милионите грейнали очи.....

Истината е, че моето семейство е много младо – едва на година и половина, но вече сме трима в нашия отбор. Традиции едва сега започваме да градим и основен техен инициатор естествено съм аз – съпругата, майката.

Естествено на първо място в нашата Коледа стои елхата – та нали тя е основният носител на коледно настроение. Сещам се за една коледна приказка – "къща без елха и врява старецът не посещава." – ето защо аз се старая да изпълня тези две условия и истината е, че се получава –щом има елха, има и подаръци, има и щастие, има и усмивки. Обичам големите коледни елхи – те са така кокетни и прилягат на всяка стая идеално. И така създала съм още една традиция, свързана с коледното дръвче – всяка година купувам по две нови играчки – когато синът ми порасне достатъчно, за да им се радва, дървото ще бъде най-красивото и най-богатото – а и ще бъде украсено с толкова майчина любов – любовта на всяка Коледа.

В навечерието на празника кипи трескава подготовка. Все още не приготвям аз питите и баниците, защото в къщата има по-възрастни жени, които се справят отлично с тази задача. Аз се заемам с приготвянето на сладките неща. Обичам да готвя десерти, защото всяка хапка дарява хората с такава наслада. Самата аз съм техен ревностен фен. Тук най-добре се изявявам в приготвянето на торта и еклери с крем-Дипломат. Сега ще приложа любимата ми рецепта.

Еклерите се правят по стандартния начин.

1 ч.ч вода
половин ч.ч олио
1ч.ч брашно
1ч.л захар
щипка сол
3 яйца
Водата и олиото завират – след като заврат се оттеглят от котлона. Към тях се прибавя брашното, захарта и солта. Бърка се интензивно с дървена бъркалка дотогава, докато всичко не се отлепи от тенджерката. След като изстине, към него се прибавят и яйцата – едно по едно-омачква се до хомогенна смес. Шприцоват се. Изпичат се на умерена фурна – малки еклерчета.

За крема – всъщност това е любимия ми крем,но за еклерите използвам само жълтъчен крем. И така:
1 л. прясно мляко
4 яйца
1 ч.ч брашно
1ч.ч захар
1 ванилия
Сварява се млякото заедно със захарта. Отделно се разбиват 4 жълтъка с брашното и малко от млякото. После малко по малко се прибавя от топлото мляко, докато се изравни температурата и тази смес се връща отново към млякото в тенджерката. И така кремът се бърка на слаб огън – постоянно до неговото сгъстяване. След отстраняването му от огъня се прибавя и една ванилия.

Еклерите се пълнят с този крем. Повярвайте, стават страхотни... А рецептата на целия крем е следната: Жълтъченият крем се разделя на две като едната се оцветява с какао. Другата остава жълта.

А от белтъците се прави друг крем : 4 белтъка, 1 чаена чаша и половина захар.

Белтъците се разбиват на сняг. Към тях се прибавя 1чаена чаша захар. Разбива се докато се стопи захарта. Останалата половин чаша се карамелизира. Карамелът се изсипва при белтъците при непрекъснато бъркане.

Така приготвените кремове се подреждат в чашки – първо белтъчен, жълтъчен, какаов, после жълтъчен, какаов и накрая се завършва с белтъчен. Естествено тук забравих да спомена, че основната съставка на този коледен десерт е ЛЮБОВ.

И така – идва Коледа. На Бъдни вечер празнуваме на общата трапеза със семейството на мъжа ми. Всеки се включва с нещо домашно приготвено. Идва време за среднощната литургия. Ние сме католици и това е наш обичай – всички семейно в 12 часа, на Рождество отиваме на църква. Не мога да опиша красотата и очарованието на тази нощ – църквата, пещерата в църквата, която е направена саморъчно с малки сувенири, статуетки, пещерата отвън, която пък е с истински хора. Разиграват се истински сценки – и всичко това на връх бъдни вечер. На Коледа пък сме с моето семейство.

Аз споменах вече за новия член в семейството ми – нашият тримесечен син. Всъщност – аз вече разбрах, че мечтите на Коледа се сбъдват, защото той беше миналогодишната ми коледна мечта, мечтата и на моя съпруг. Тепърва заедно ни предстоят още многооо Коледи и съм сигурна, че в нашето семейство ще навлязат много нови традиции, но знам, че винаги ще успеем да задържим разковничето на нашето истинско щастие – любовта. Аз знам, че Коледите ще бъдат истински щастливи, защото имам най-хубавите подаръци на света – син и любящ съпруг.

Коментирай