Семейство

Коя любов забравихме да отбележим на Свети Валентин?

Бой и юмруци за любимата жена

15.02.2013г. / 08 45ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

На 14 февруари в много страни се проведоха акции против насилието над жени и деца. Включиха се около 5000 правозащитни организации, много артисти, певци и музиканти. Акциите са организирани по инициатива на известната американска феминистка, поетеса и писателка Ив Енслер, прочула се със знаменитите си „Монолози за вагината“, пише Интерфакс.

Под патронажа на международната организация One Billion Rising „Пробуждането на милиардите“ се проведоха различни акции против насилието на жени. В Америка и в много страни от Европа. Като например танцувални флашмобове под лозунга „Break The Chain“ – „Да счупим веригите“ за солидарност с жертвите на насилие, за свобода и независимост на жените.

В Кабул, Афганистан, десетки активистки излязоха на протест против насилието, а събитието посветиха на Празника на любовта. Активистки в една от най-бедните страни в света, където вече 35 години има постоянно кръвопролитие, искат насилието на жените да спре или поне да се ограничи.

По данни на женския фонд на ООН ЮНИФЕМ всяка трета жена в света веднъж в живота си е била подложена на физическо или психическо насилие.

Свързани статии

В Шотландия, в Глазгоу и Единбург, започна кампания за борба с домашното насилие в мюсюлманските семейства, пише BBC News. Организирани са различни акции под лозунга You Can Change This (Ти можеш да промениш това), с помощта на благотворителното общество на жените мюсюлманки Amina.

По данни на организацията много мъже мюсюлмани тълкуват невярно основни положения в религията си, които оправдават насилието. В тази връзка благотворителното общество ще използва уроците по арабски език и проповедите на имамите, за да се бори с невярната представа за това, че ислямът допуска насилие над жените.

Смина Акхтар, член на Amina, разказва, че на горещата телефонна линия звънят много жени от ислямски семейства, за да се оплачат, че мъжете ги бият, позовавайки се на Корана. При това самите жени не знаят основата на религията си и не могат да възразят на съпрузите си. Затова целта на кампанията е да образова религиозно жените мюсюлманки.

В Шотландия живеят повече от 40000 мюсюлмани, които са малко по-малко от 1 % от населението. Мюсюлманите са втората по големина религиозна група в Шотландия.

Коментирай