Семейство

Рутината в секса и в кухнята е полезна

Еднообразието във връзката окрилява любовта

17.02.2013г. / 10 03ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

По-скоро сме чували обратното – рутината убива любовта, защото довежда скуката. Оказва се, че когато двама души, които имат сърдечна връзка, повтарят едни и същи неща, създавайки своя традиция, отношенията им влизат в релси. Така еднообразието дава криле на любовта, защото помага да се залепят по-добре двете части на връзката.

Свързани статии

Рутината успокоява, създавайки чувство на безопасност и уют. Заради нея бързаме да се приберем вечер вкъщи при любимия човек. Но тя ни дава възможност и сили да излезем от дома и да пробваме нещо ново, да изпитаме възможностите си и после пак да се върнем (не става дума за изневяра, а за развиване на нови личностни качества). Заради рутината във връзката ни е толкова хубаво, когато сме заедно.

Семейните терапевти обясняват, че чувството на еднообразие в двойката възниква, когато в отношенията се събират твърде много съвместимости, получава се пълно сливане с другия. Тогава може да ни се струва, че не ни достига въздух за дишане, нямаме лично пространство, за да развиваме качествата си. Най-лесното е да обвиним рутината за нещастието си. Ето няколко примера за полезната рутина:

Опознаването

Как да заобичаш непознат човек! С течение на времето, разбирате все повече един за друг, за навиците, характерите и вкусовете си. Така постепенно започвате да харесвате дори малките си „недостатъци“.

Събота с приятели

Съботната вечер е запазена за излизане навън – с приятели в клуб, на гости или обикновена разходка в парка.

Секс в 22 часа

Както закусваме и пием кафе в 7 ч. преди работа и вечеряме между 19 ч. и 20 ч., защо да не очакваме с тръпка любовния десерт в леглото.

Нашата секс поза

Колкото и книги да прочетете и колкото и филми да изгледате за сексуално ограмотяване и настройване, всяка двойка има любима поза. Може да я пропуснете веднъж, но не и втори път – това е вашата запазена марка, нещо като тайната парола на удоволствието.

За да избегнем контролирането на другия, когато любовта се превръща в окови, не бива да забравяме за себе си, че освен във връзка, ние продължаваме да бъдем отделни единици.

Изходът – от време навреме да променяме рутината и да създаваме нови традиции и нови правила, които ще бъдат като глътка свеж въздух, като проветряване на отношенията ни. Докато ни омръзнат и си измислим нови. Същото е положението и в кухнята – всеки готвач знае, че рутината е необходима, за да се научи да готви. Оттам нататък идва творчеството и въображението. Без да искаме отново събрахме храната и любовта заедно.

Коментирай