Семейство

Идеалният меден месец

Запретнете ръкави отрано!

05.03.2013г. / 11 46ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Планирането на сватбата може би е една от най-сложните организационни дейности, с които ще се занимае една жена през целия си живот. Кой ден, къде, какви гости, кое заведение, каква храна, по много или по малко от всичко, скромна церемония или пищно тържество...? Освен ако не се доверите на 100% на сватбения си агент, не разчитайте да ви остане време за планирането на медения месец.

Свързани статии

Ако обаче започнете по-отрано да организирате предстоящите събития и въображаемо да ги разположите във времето, усилията ви няма да са напразни.

Помислите за медения си месец поне 9 месеца по-рано. Може би звучи пресилено да започнем с плановете толкова отрано, но както едно зло никога не идва само, така и около една работа винаги ще се завърти още поне една (най-често – също толкова неотложна).

  • Преценете бюджета си – имайте предвид, че е добре все пак да ви останат пари за първите месеци на взаимно съжителство след сватбата и медения месец, затова много добре сметнете какви са доходите ви, какви разходи планирате и с колко можете да надвишите бюджета.
  • Изберете място – има много сайтове и туристически агенции, които предлагат организация на меден месец, ангажират се с планирането на пътуването, престоя, развлеченията и т. н. Ако обаче искате да сте по-свободни откъм спонтанни избори, решете кое китно италианско или френско градче би ви направило най-щастливи и започнете сами организацията.
  • Евтини билети – нискотарифните полети са приемлив вариант за пътуване. Можете да попаднете на изключителни оферти. Дори обаче авиокомпанията да не предлага евтини полети, закупените 9 месеца по-рано билети определено са по-евтини от тези в последния момент.
  • Разгледайте хотелите – ориентирайте се какви са цените, местоположението на хотелите, удобствата, които предлагат. Имайте предвид няколко хотела, за да няма неприятни изненади, когато пристигнете на място.
  • Паспортите – проверете валидността на международните си паспорти, ако ще излизате от границите на Европейския съюз. Организирайте подаването на документи за виза, евентуално подновяване на паспортите, личните карти и пр.

Шест месеца преди медения месец

  • Последни приготовления около пътуването – билетите вече трябва да са закупени, а хотелът – резервиран.
  • Специални мерки – пътуването в определени страни изисква предварителни мерки за безопасност. Такива може да са например задължителни ваксини. Не оставяйте това за последния момент.
  • Отпуск от работа – предупредете работодателя си за плановете си и си вземете отпуск отрано, за да не го мислите по-нататък.

Три месеца преди пътуването

  • Списък за багажа – оставете лист и химикалка на видно и достъпно място и всеки път щом се сетите за нещо, което не искате да забравите, записвайте си. В часовете преди заминаването ще е хаос наоколо, затова не разчитайте да си спомните всичко, което сте си мислили.

Един месец до заминаването

  • Подредете документите – проверете дали всичко е наред със здравните застраховки, направете копия от документите за пътуването и ги приберете на удобно място.
  • Предупредете близките си – споделете за плановете си, дайте им телефонните номера, на които да могат да се свържат с вас в случай, че се налага. Кажете им кога заминавате и кога се прибирате, за да им спестите колкото може повече притеснения.

Дни преди медения месец

  • Започнете да събирате багажа, преценете какви дрехи да вземете спрямо очакваните температури. Не забравяйте документите и медикаментите. Вземете си приятно четиво, ако смятате, че ще има кога да четете, и тръгвайте!
Коментирай