Семейство

Как се става баща?

10 съвета за всеки млад татко, които да му връчите в деня на изписването на бебето

12.03.2013г. / 11 51ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Има много съвети за младите майки, макар че при жените е по-лесно, защото те носят майчинството си по инстинкт. При мъжете по-трудно се ражда бащинството, затова е добре тактично да им се подскаже какво се иска от тях. За тази цел най-близките ви приятели/кумове или бабата може да организират да му дадат като подарък 10 заповеди за младия баща.

Свързани статии

Оформете ги красиво, разпечатайте ги и ги поставете в рамка. Заедно с тях го зарадвайте и с друг подарък. Така таткото няма да се чувства пренебрегнат в деня на изписването на бебето или малко по-късно, а съветите ще са му от полза.

1. Забрави егоизма. Интересите на бебето са на първо място. Ако пушиш и пиеш, даваш лош пример на детето.

2. Защитавай детето. Бащата е защитник – първо обезопаси стаята на бебето и дома си. Учи го на безопасно поведение. Направи му детска застраховка.

3. Отделяй му голяма част от свободното си време. Всеки иска да си почине, когато се върне от работа, но това е единственото време, когато си заедно с детето си.

4. Поиграй си с него, забавлявайте се заедно. Отделете поне един ден от уикенда да бъдете цялото семейство заедно.


Снимка: Reuters

5. Прегръщай бебето/детето си. Не се срамувай да покажеш нежност. Детето има нужда от тактилен контакт. Притисни го до себе си, дръж го за ръка, обичай го.

6. Чети му приказки. Детето има нужда от общуване както с мама, така и с татко. Разкажи му своята гледна точка за героите и сюжета.

7. Научи детето на мъжки дейности – как се завива болт с отвертка, как се забива пирон и др.

8. Научи го да уважава мама. Не се срамувай да показваш нежността и уважението си към мама.

9. Прегръдката и целувката по бузата или по устните са съвсем естествени жестове на любов, на които детето е добре да бъде свидетел. Любовта се възпитава от ранна възраст.

10. Помагайте заедно на мама, защото който обича, показва обичта си в действие.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
От редакцията ( преди 11 години )
Здравейте, ако се съмнявате в нашата компетентност, предлагаме ви обяснението на Уикипедия :-)"... Болтът (от английски Bolt) е скрепителен елемент от винтовите съединения, наред с винта, шпилката и гайката. Представлява цилиндрично тяло (стебло) с глава. На част от стеблото е нарязана резба, на която се навиват гайки. Най-разпространената форма на главата на болта е външния шестостен (виж. снимката), която се завива и развива с гаечен ключ. Съществуват и редица други форми с различни видове прорези и отвори (например вътрешен шестостен) на челната част на главата, пригодени за използване с различни видове отвертки и накрайници. Често се асоциира с винт, който е конструктивно еднакъв с болта, но се характеризира с това, че за разлика от болтовото съединение не се използва гайка, а се навива директно в един от детайлите, които се съединяват. Изключение е винтът за дърво, при който се наблюдават конструктивни различия заострена предна част. В зависимост от изискванията към болтовото съединение може да се добавят и различни видове шайби за осигуряване срещу саморазвиване..."Та така... Буталният болт например няма ни резба, ни шлиц за отвертка, а пък спиците на велосипеда са всъщност болтове, нали? :-) Нищо не пречи на някой сръчен човек да поизправи края на спицата, да му направи с една тъничка ножовка прорез за отвертка и да си го завинтва и развинтва. Ето и още:"... Някои винтове, наричани самонарезни, са предназначени за навиване в по-мек материал, като сами нарязват в него вътрешна резба. Други са предназначени за навиване в елементи с предварително нарязана вътрешна резба, най-често в гайки. Когато такива винтове имат глава, те се наричат болтове, а когато нямат - шпилки. Главата на винтовете има специална форма, най-често предназначена да улесни навиването на винта. Тя обикновено е по-широка от останалата част на винта, наричана тяло, за да предотврати навлизането на винта в дълбочина на елемента, в който се навива."И така, винт има и други значения, например корабен винт (витло), докато болт вече почти става ясно какво е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Лъчезар ( преди 11 години )
"как се завива болт с отвертка" !? накой трябва първо мен да научи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар