Семейство

Коледа е вътре в нас

27.12.2005г. / 10 27ч.
Аз жената
Коледа е вътре в нас

Всички празници си имат своето очарование, но безспорно най-омагьосващият от тях е Коледа! Всички малчугани тръпнат от очакване да видят подаръците си, сръчни баби весело приготвят питки и ошав, а ние, по-младото поколение им се възхищаваме и помагаме.

Вече трета година не мога да съм със семейството си по време на Коледните празници. Вярно, разстоянието не е непреодолимо, но ... винаги има някакво препятствие. Затова за мен Коледа е още по-свещена, защото копнея следващия път да съм с хората, които обичам.

Това, което най-много ми липсва на Коледа е пуйката на мама. Работя в областта на хотелиерството и ресторантьорството и въпреки че съм била в петзвездни заведения по света и у нас, нито едно кулинарно произведение не може да се мери с шедьовъра на мама, а именно – печена пуйка с пълнеж от ориз, гъби и стафиди върху зеле. Ще се опитам да възпроизведа рецептата и се надявам да не пропусна нещо.

Печена пуйка с пълнеж от ориз, гъби и стафиди
Запържва се нарязан на ситно кромид лук, прибавя се около 100 г ориз, гъби, малко сол и черен пипер. Ако обичате воденички, дробчета и прочие вътрешности, можете да прибавите и тях. Слага се и чаша вода и се оставя сместа да поври. Към края се слагат стафидите или сушени сини сливи. Пълни се вътрешността на пуйката с готовата смес и натежалата птица се поставя върху канапе от зеле в тава и естествено във фурната. Ако Ви остане пълнеж, можете да завиете няколко сармички. Добре е по някое време да се покрие с фолио, за да не се опърли, но пък задължително трябва да се придобие златиста коричка. Звучи простичко, но е ястие за богове. Препоръчвам Ви го горещо!

Иначе спазваме всички други общоприети традиции за Бъдни Вечер и Коледа, затова няма да Ви отегчавам с тях. Ще кажа само, че обожавам мига, в който поднасям подаръците си. Обичам да видя, че моят избор е развълнувал близките ми и те са щастливи.

Не трябва да забравяме Коледните картички! Те носят толкова настроение и на получателите и на подателите, стоплят душите и скъсяват разстоянията. Те са посредници на нашите добри пожелания!

Дори и да нямаме отрупани трапези и красиво опаковани подаръци, нека не се отчайваме – Коледа е вътре в нас и ние носим духа на празника където и да сме.

Пожелавам на всички несломима вяра в доброто и крепко здраве! На себе си пожелавам да оправдая очакванията на близките си и да ги зарадвам с нещо, за което отдавна мечтая да им поднеса – няма да е на тази Коледа, но дано поне да е на другата!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
деси ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Stoyan ( преди 11 години )
Аз пък се депресирам по Рождество Христово. Желая ви повече любов и пълна липса на самота, в която напоследък съм изпаднал :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
stoqnka ( преди 11 години )
koleda e praznik kato vsi4ki.tq se praznuva istinski ako obi4ah bog!ne s pazaruvane po molovete ne s podaraci a s mnogo lubov i istinski priqtel.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Елеонора ( преди 11 години )
Честита Коледа и щастлива и късметлийска Нова година!!!Моля се за мен и моето семейство,моля се за всички наши приятели и познати ,моля се за цяла България да пребъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Зорница ( преди 11 години )
пуйка, подарьци, Коледа?! А кьде е името на Този поради Когото празнуваме? Който ни даде Своя Син да ни научи на добро и обич помежду ни, а ние едно благодарим Ти Господи на този ден не казваме. Коледа едоброто в нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ивета ( преди 11 години )
Koleda za men e nai-ocharovatelniqt praznik.Toi ni vsqva uiut,splotenost i koledna energiq.Receptata e strahotna...Veseli praznici na vsichki i otvorete shiroko surcata si za KOLEDA!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време