Семейство

Коя е стаята за семейни скандали?

Матриархатът е автор на конфликтите в семейството

18.03.2013г. / 15 31ч.
Надежда Маринова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Има ли семейство без скандали? Едва ли – когато двама души живеят заедно, винаги има търкания. Учени от института по психология и социология в Сан Франциско провели изследване за кавгите в семейството. Оказало се, че най-честата зона на конфликт вкъщи е банята, особено когато тя е една. Много често сутрин всеки бърза за работа и не може да изчака другият да направи сутрешният си тоалет.

Свързани статии

Други чести причини за скандали са: незатворената тубичка паста за зъби, използването на чужда четка за зъби, несваленият капак на тоалетната чиния, разхвърляната по пода тоалетна хартия, небрежно закачените хавлиени кърпи.

В дъното на конфликтите са педантичните жени, които карайки се, се опитват да научат мъжете си на ред и чистота. Най-напористите особи направо изкарват силния пол от релсите.

Рита Райт, ръководител на изследването, съобщава, че предметите от първа необходимост, както и условията за ползване на банята и тоалетната са причина за големи караници в 70 % от случаите.

В проучването дали своя принос и 165 бивши съпрузи като сред тях 17 души са се развели след серия от подобни разправии. Мъжете признали, че подали молба за развод, когато напрежението достигнало своя апогей от глупавите, по думите им, забележки на съпругите им.

Предишно британско изследване на Uinvue, обхванало 3000 семейства, показва, че съвременното семейство живее по матриархални закони. Според учените инициаторът на семейните скандали почти винаги е жената, а не бащата и децата. Според статистиката кавгите се пораждат средно три пъти на ден и продължават 5 минути. Всяко семейство губи на година около 4 дни в скандали.

Коментирай