Семейство

„Твоето зъбче – твоето бъдеще“

Стволови клетки се извличат от млечните зъби на децата, както и от мъдреците на възрастните

23.03.2013г. / 09 20ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Стволовите клетки са една от най-актуалните теми в науката и сред обществеността днес. Вече знаем, че те могат да бъдат извлечени и съхранени от пъпната връв и плацентата на новороденото. Но ако сте от родителите, които са изпуснали този момент, вероятно ще се зарадвате на добрата новина, че съществува и друг източник на стволови клетки – млечните зъбки на децата и мъдреците на възрастните хора.

Свързани статии

През 2003 година американски учени откриват, че пулпата на млечните зъби е ценен биологичен източник на стволови клетки, които могат да бъдат изолирани, дългосрочно съхранени и използвани за лечение в критичен момент. Терапията със стволови клетки дава възможност за възстановяване на увредени тъкани и органи и все по-често се определя като алтернатива за лечение на животозастрашаващи болести. Научно доказано е, че колкото по-млади са стволовите клетки, толкова по-ефективно е лечението с тях.

В България от две години процедурата по вземане и съхранение на стволови клетки се извършва от БИОХЕЛЕНИКА /www.biohellenika.bg/ – единствената банка с установена дейност в Източна Европа. Дейността на БИОХЕЛЕНИКА е сертифицирана съгласно европейското и българското законодателство.

Важни факти:

Млечното зъбче: Пулпата на млечното зъбче се формира още в ембрионалния етап на развитие на организма, която остава херметично затворено и стерилно пространство, наситено със стволови клетки. Доказано е че пулпата на едно зъбче съдържа от 1000 до 100 хил. броя стволови клетки, които могат да се изолират, да се размножават чрез клетъчни култури и да бъдат имплантирани в зона на поражения, като дават началото на нова тъкан.

Процедурата: Изваждането на млечно зъбче е безопасен, естествен и изцяло неинвазивен метод за извличане на стволови клетки. Като начало зъболекар преценява дали детето на възраст от 5 до 12 години има подходящо зъбче, като се извършва преглед на горните и долни фронтални зъбки и рентгенова снимка. Изисква се зъбчето да е с лека степен на разклащане и запазено коренче. Извадените едно или две зъбчета се поставят в специална транспортна среда и се транспортират незабавно до тъканната банка Биохеленика. В банката зъбчето се изследва, стволовите клетки се извличат и съхраняват потопени в течен азот при -196 °C. Процедурата се придружава от протоколи и доклади за гарантиране качеството на преработка на уникалния генетичен материал. Накрая на името на детето се издава сертификат за успешно съхранение за първоначален период от 20 години.

Родителите в България, които са се доверили на Биохеленика за съхранение на стволови клетки от млечно зъбче на своето дете, обичайно казват: „Взехме това решение, защото методът е лесен, планиран и контролиран. Млечните зъбки са най-достъпния източник на стволови клетки, които са най-добрата биологична застраховка за моето любимо дете“. През настоящата седмица можете да участвате в информационната кампания „Твоето зъбче – твоето бъдеще“, провеждана съвместно между Биохеленика и семейният здравен портал „Мама, татко и аз“.

Коментирай