Семейство

Сигналите, че тийнейджърът ви страда от депресия

Как да познаем депресията по поведението на децата си

19.03.2013г. / 17 22ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Пубертетът е труден и изпълнен с предизвикателства период от живота както на децата, така и на родителите им. При все, че най-често възприемаме тийнейджърите като „бунтари“, които обикновено ни създават само грижи и тревоги, ако опитаме да погледнем на тях от малко по-различен ъгъл ще установим, че те всъщност са подложени на голяма доза напрежение – много уроци и домашни в училище; куп социални норми и правила, които трябва да съблюдават; отговорността да оправдаят родителските очаквания... Справянето с всичко това изисква доста сили – както физически, така и емоционални, но не всеки млад човек е подготвен за подобно изпитание и като логична последица от усилията често се стига до депресии. Можем ли да разпознаем симптомите на депресивните състояния и да помогнем навреме на детето си?

Често са сърдити

Пубертетът е времето, в което децата ни се опитват да се научат да се борят с огромното разнообразие от човешки емоции. Когато са депресирани те лесно изпускат нервите си – изразяват гнева си като крещят, блъскат вратите, карат се безпричинно на по-малките си братя и сестри.

Чувстват се безполезни и нищожни

Свързани статии

Ако детето ви започне често да окачествява живота си като безполезен, говори на теми като „нищожността на съществуването си“ и „мизерната си личност“, бъдете сигурни, че то е на път към депресивно състояние и се нуждае от своевременната ви помощ и съвет.

Често са тъжни без причина

Ако детето ви започне да проявява без конкретен повод песимизъм, черногледство, изглежда унило и меланхолично, непременно трябва да намерите време и в спокоен разговор с него да разберете причините, които са го довели до това състояние. Вашият опит неминуемо ще му е от полза.

Рязко са се променили сънят и апетитът им

Ако в последно време сънят и апетитът на вашия тийнейджър видимо са се влошили, имайте предвид, че това може да са симптоми на депресия. Дали спи повече или много по-малко от обикновено, дали се тъпче с храна или просто е престанало да се храни – вашето дете има нужда от вас и дори от специалист.

Нямат интерес към работата или хобито си

Случва ли се като се приберете от работа да намерите тийнейджъра си отпуснат на дивана и зяпащ в една точка или мотаещ се безцелно из къщата без да проявява интерес към абсолютно нищо, дори към любимото си хоби? Всичко това обикновено е сигурен индикатор, че нещо смущава психиката на детето ви.

Чувстват умора по всяко време

Ако се уморява бързо и лесно, а от присъщата му активност и жизненост не е останала и следа, това е предупредително звънче, че детето ви е в депресия и има нужда от помощ.

Предпочитат да са сами

Нормално е за тийнейджър да пази ревниво личното си пространство и да воюва за своята самостоятелност, но ако той/тя започне упорито да избягва близките, роднините и дори приятелите си, потърсете правилния и ненатрапчив начин да му помогнете да превъзмогне проблемите си. Добра идея е своевременно да разговаряте с училищния психолог и да потърсите специализирана и навременна лекарска помощ.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
DENIS ( преди 8 години )
az imam systite problemi ne samo ot tova i premestvaneto ot edna strana na druga vsichki sa me zaebali zaredi tova i nikoi ne iska da mi pomogne imam nujda ot mn pomosht ama vsichko veche e beznadejno za mene
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
witch ( преди 11 години )
"отпуснат на дивана и зяпащ в една точка"Освен ако хобито му не е Йога........ ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар