Семейство

Истината зад детските лъжи

Защо децата лъжат и какво искат да ни кажат всъщност?

12.04.2013г. / 14 50ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Едва ли има дете, което да не послъгва мама и татко от време на време. Разбира се, лъжите и мотивите зад тях са различни, според възрастта, в която е детето. И все пак не бива да оставаме равнодушни пред детските лъжи, защото така те могат да се задълбочат и да доведат до сериозни проблеми в семейството. Другата крайност също трябва да се избягва – скандали заради една нескопосана и невинна детска лъжа. По-важното е да търсим причината за лъжата и как да реагираме, така че следващия път детето ни да подходи по друг начин – с истината.

Според възрастта на вашето дете, нещата, за които ви лъже и начинът, по който го прави ще се различава. С времето то ще се усъвършенства и в един момент ще се усетите в капана, когато няма да можете да различите истината от лъжата. Причините, поради които детето ще скрива истината от вас са десетки – страх, че ще го накажете, ще му се скарате, ще се разсърдите. Най-тежката причина е страхът, че ще ви разочарова и това изключително негативно натоварва детето, създавайки му комплекси, че не е достатъчно добро за вас.

Ще се опитаме да ви помогнем с няколко съвета, препоръчани от психолози, които да ви напътстват в трудните разговори на тази тема:

1. Никога не казвайте „Ако ми кажеш истината, няма да те накажа“

Много добре знаете, че ако детето е направило страшна беля, ще го накажете и още как! Но обещавайки му точно обратното, то ще ви се довери и ще сподели истината, както сте го и предразположили да направи. По-добрият начин за действие е да го помолите да ви каже истината, за да можете да разрешите заедно проблема и да го избегнете следващия път. Важно е детето да ви се доверява, а ако го излъжете, макар и за вас това да не е истинска лъжа, то няма да сподели с вас втори път.

2. Не нагърбвайте детето си с личните си амбиции и големи изисквания

Свързани статии

Когато изисквате от детето прекалено много, налагайки му вашите стандарти за успех, много е възможно те да се разминат с реалните възможности на детето. Но веднъж вменявайки му, че то може и трябва да е най-добро във всичко, вие практически го карате да започне да ви лъже за уменията си и постигнатите резултати.

3. Ако вие лъжете, не се учудвайте защо и детето лъже

Всички знаем за т. нар. благородни лъжи, как понякога, за да не обидим или нараним някого, се налага да излъжем уж за добро. Но едно 4-5-6-годишно дете не е способно да разбере великия замисъл на благородните лъжи и за него те са просто начин да се прикрие истината. А когато вижда, че най-големите авторитети в живота му – мама и татко го правят редовно, неминуемо и то ще последва вашия пример.

Коментирай