Семейство

8 ценни урока, на които да научите дъщеря си преди да порасне

Направете го сега, после може да е късно

14.05.2013г. / 17 30ч.
Мария Дуковска
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Да отглеждаш момиче може да бъде божия благодат, но не е лесно да я възпиташ така, че да се превърне в истинска дама. Да уважава себе си и другите около нея, без да бъде в никакъв случай лигава, превзета или пък високомерна. Затова са важни всички стъпки в нейното възпитание още от ранна детска възраст.

Предлагаме на вашето внимание някои от най-ценните уроци, които ще й помогнат да израсне в достойна личност:

Научете я да казва „Не“

Това е важно, защото в живота й ще се налага много пъти да отказва различни неща, които не са й приятни. Не само във връзките й с мъже, но и с приятели, колеги, шефове. Ако от малка я научите да бъде независима и да не се влияе от чуждото мнение, да държи на собствените си желания, ще й бъде хиляди пъти по-лесно.

Отделете време да й покажете колко е красива отвътре, не само отвън

Понякога майките прекарват твърде много време в грижа за външния вид на дъщерите си. Вместо това обърнете внимание и на нейната душевност. Погрижете се да чете книги, да се наслаждава на изкуството, музиката. Помогнете й да се самообразова и да цени вътрешния комфорт не по-малко от външната красота.

Отдалечете я от консуматорството

Със сигурност днешните деца са много по-меркантилни, отколкото бяхме ние или пък нашите родители. Разбира се, тогава липсваше това разнообразие от стоки и вещи, които омагьосват сетивата и ни се иска задължително да притежаваме. И все пак, това са само предмети, дрехите са просто обвивка на това, което сме. Ако я научите да цени парите и уважава труда ви, знаейки колко трудно ви е да угаждате на прищевките за последен модел дънки и кецове, толкова по-добре за нея. Щастието не е в това да имаш, а да искаш това, което имаш!

Приятелството е завинаги!

Жените могат да бъдат коварни, злобно пресметливи и дори жестоки. Но когато приятелката ви е истинска, тогава знаете, че е готова на всичко за вас и е най-ценният ви актив. Научете дъщеря си да държи на приятелството не с всички, но с една-две приятелки, които са й доказали лоялността и верността си. Нека и тя им се отплати със същото и това може да е най-дългата и истинска връзка в живота й.

Да не съди хората

Може би едно от най-важните неща в живота, което ако спазваха повече хора, би било направило съществуването ни много по-лесно е липсата на желание да съдиш другия за това, което е. Научете дъщеря си да не бъде прекалено строга спрямо другите и това ще я направи наистина по-добър човек. Хората сме различни и в това е красотата ни.

Гърдите са надценени

Свързани статии

Ето нещо, което много притеснява всички момичета. Хубаво би било преди дъщеря ви да е навлязла в пубертета, да й обясните, че големият бюст не е от толкова голямо значение, както и пък по-малките гърди. По-важното е тя самата да се харесва и да не смята, че с определена форма на бюста ще изглежда по-привлекателна от обичайното. Гърдите са прекалено надценена тема и са просто част от тялото. Важно е то да е хармонично, а не перфектно.

Не всеки проблем е краят на света

Момичетата имат склонността да драматизират и ако им дадете поле на изява, направо ще станат истински драма кралици! Избегнете бъдещата истерия и от малка я подгответе да приема пораженията и грешките нормално, естествено, без да ги взима навътре.

Да не се сравнява с другите

Научете я да бъде най-добрата. Но според нейните собствени критерии, не според чуждите постижения или загуби. Нека не се сравнява непрекъснато с другите и те да са нейният пример за всичко, а собствените й мнение и позиция.

Властта над момчетата

Един от ценните уроци нека бъде влиянието, което имат жените над мъжете. Това е важно, за да успее да запази самочувствието си във всичките ситуации, които й предстоят в контакта с мъжете. Ако повече момичета вярват в себе си, че могат да имат всеки мъж и че заслужават истинска любов, този свят би бил малко по-хубав...

Коментирай
Свободно време