Семейство

Заседяването пред телевизора влошава качеството на спермата

Алкохолът и тютюнопушенето също оказват негативно влияние

17.05.2013г. / 11 13ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Заседяването пред телевизора може да намали качеството на спермата. Учени, които провели изследване в тази посока, смятат, че дългите часове пред телевизора влияят на качеството на спермата.

Свързани статии

По време на тестовете представителите на силния пол е било необходимо да попълнят въпросници, които са им били раздадени. Също така е било и изследвано качеството на спермата им. В изследването на Университета на Рочестър в щата Ню Йорк, са взели участие 189 мъже на възраст между 18 и 22 години.

Анкетираните е трябвало да отговорят на въпроси свързани с физическата активност през последните три месеца. Дали правят физически упражнения, ако да – колко често. Спермата им е била изследвана като са се наблюдавали размера, формата и подвижността на сперматозоидите.

Според учените има пряка връзка между производството на сперма и застояването пред телевизора. Други фактори, които влияят негативно са алкохолът, тютюнопушенето, неправилното хранене или недостатъчното охлаждане на тестисите.

В много други проучвания се доказва положителното влияние върху качествата на спермата, когато мъжете спортуват по 15 часа на седмица.

При тези, които се обездвижват гледайки телевизия по 20 часа на седмица и повече, сперматозоидите са 43 % по-малко, съобщава British Journal of Sports Medicine.

Разбира се, изследванията все още продължават. Засега са били изследвани малки групи, но резултатите показват, че здравето на мъжа зависи от добрата храна и редовните физически упражнения.

Снимка: Reuters

Коментирай
Свободно време