Семейство

Нещата, които ви правят добър родител

Ценните качества на характера, които ще ви съхранят и ще ви помогнат да сте добър родител

30.05.2013г. / 11 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Да бъдеш родител и то с етикет „добър“ е мечта за всички ни. Желаем да сме близки с децата си, те да ни се доверяват и да споделят с нас. Това обаче се постига чрез много работа, търпение, доброта и усет как да подхождаме във всяка ситуация. Едва ли някой може да каже за себе си „Аз съм идеален родител. Справям се перфектно с всичко." Не вярвайте на такъв човек. Най-реалното, до което може да се доближим като оценка на родителските си възможности е „тя/той се справя добре. Добър родител е." И това е достатъчно, значи сте се справили с основната си задача.

И понеже на нас това ни е работата, да ви помагаме с ценни съвети, ще ви споделим малко от нашия опит в родителството и кои са нещата, които ще ни доближат до ценното етикетче „добър родител“...

Казвате на детето си всеки ден колко много го обичате и как не можете да си представите живота без него! Целувате го за добро утро и за лека нощ и никога не му казвате, че е твърде голямо, за да го прегърнете и целунете.

Изслушвате го, дори когато главата ви бръмчи от хиляди проблеми за решаване. Детето ви е най-важният приоритет и се стремите да не го пренебрегвате, а когато това се случи, се извинявате и се реванширате.

Свързани статии

Не съдите, а се опитвате да разберете защо е направило това, което ви е раздразнило или ядосало. Разговаряте с нея/него като голям човек и се опитвате да вникнете в същината на неговите проблеми. Ако го съдите прекалено за постъпките му, ще получите единствено голяма дистанция в отношенията ви и край на близостта.

Разбирате разликата между нуждите на детето и неговите истински желания. Когато детето е по-малко, бебе например или мъниче на 2-3 години, неговите желания почти винаги съвпадат с всички негови нужди. Тогава те имат нужда да са гушкани, целувани, хранени, приспивани. Но с напредването на възрастта, те постепенно ще променят своите нужди и желания, а вие сте човекът, който трябва да разграничава двете неща и да им помага в избора.

Търпеливи сте. Родителството е най-големият тест по търпеливост. Ако не сте се заредили с големи дози от тази важна съставка за вашите взаимоотношения, направете го. Предстоят ви години, в които ще калявате характера си и ще имате нужда от много търпение, за да не правите първичните неща, които ви идват разгневи ли ви детето. А то ще го прави често и много редовно, затова се запасете с търпение. Важно е.

Коментирай