Семейство

Животните учат децата да бъдат добри

Не забранявайте на децата да играят с животни

21.08.2013г. / 16 40ч.
Вергиния Генова
Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Знам, че много родители не разрешават на децата си да имат домашен любимец. Причините са много – като се почне от страх от болести и алергия, искат да им е чисто и подредено, нямат време и възможност да се грижат и хиляди други знайни и незнайни причини.

Истината е, че домашният любимец е член на семейството, понякога е почти равносилно да си осиновиш дете. То е още една отговорност, още една грижа, още една радост.

А за да запознаеш детето с животните не е достатъчно да го заведеш в зоологическата градина или да му купиш енциклопедия.

Общуването с животните, колкото и да ви е странно, прави хората – хора.

Животните могат да те научат на състрадание. Ако знаеш, че някой по-слаб е зависим от теб, ти знаеш, че носиш отговорност за него – да нахраниш котето, да му дадеш вода в жегата, защото иначе ще умре.

Паничката с  вода в жегите е много важна за всяко живо същество. Дори да нямате животно, може да поставите някъде съд с вода и да видите, че все някое птиче или куче ще се зарадва. И после ще се чувствате много по-добре, че сте направили едно малко незабележимо добро.

Ето едно нещо, което може да направите с децата или за децата си през лятото – пратете ги на село, където има животни или пък на лагер с животни – конен лагер, селски лагер… има всякакви.

Децата могат да се учат например да яздят кон, да помагат в грижите за него… Ездата, както и плуването с делфини е много добра терапия за хората. А в България все още има много повече коне и конни бази, отколкото делфини.

Може да направите добро на някой познат и да се грижите за неговото коте или куче, докато той е във ваканция. Много от притежателите на домашни любимци не ходят никъде, защото няма кой да гледа кучето или котето. Една седмица няма да навреди на никого. Тъкмо ще разберете дали някой е алергичен и дали и вие може да си вземете в бъдеще. А дори и да не можете децата ще се радват, че са пообщували и са се порадвали на някой добродушко. Аз за лоши животни не съм чувала, само за животински инстинкт, с който трябва да се съобразяваме. И разбира се, за лошо отношение от страна на безотговорни стопани.

Така че опитайте това лято да направите нещо добро за някое животно.

Коментирай