Семейство

Консумацията на сол крие риск от затлъстяване при децата

Повече спорт и здравословна храна, за да растат децата здрави и щастливи

12.09.2013г. / 08 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Хранителният режим на децата трябва да бъде богат на много плодове, зеленчуци, риба, чисто месо, зърнени култури, млечни продукти. Подрастващите се нуждаят от всички елементи на хранителната пирамида. Менюто им трябва да е с намален прием на сол, захар и мазнини.

Въпреки това, често родителите надвишават допустимото количество на лакомства, угаждат на децата, купувайки им fast food и вместо да утолят жаждата си с вода или пресен плодов сок, малките пият подсладени газирани напитки. Убийствена комбинация, която знаете, че в определен момент може да се окаже причина за наднормено тегло и затлъстяване.

През последните няколко месеца се отдели голямо внимание на приема на сол от децата. Според проучване, публикувано в сп. „Pediatrics“, консумацията на сол и солени храни при по-малки деца и тийнейджъри се свързва с наднорменото тегло. В тази група влизат и газираните напитки със захар.

Свързани статии

Изследването показва, че децата консумират на ден около 6 грама сол като препоръчителният дневен прием е между 2,5 и 4 грама.

Проучването установило, че децата, които консумират по-малко или изобщо не употребяват газирани, подсладени и енергийни напитки, приемат и по-малко количество сол. Тези, които консумират храни с твърде много сол, са с около 26% по-застрашени от затлъстяване в сравнение с другите. Специалистите съветват родителите да бъдат с повишено внимание и да се погрижат и за това децата да не се обездвижват. Повече спорт и здравословна храна, за да растат децата здрави и щастливи.

Коментирай
Свободно време