Семейство

Тодорова неделя

07.03.2006г. / 17 18ч.
Аз жената
Тодорова неделя

Първата седмица след Сирни заговезни – Прошка - е Тодоровата (Тодоришката) неделя. Цялата седмица между Прошка и Тодоровден е изпълнена със специални дни:
Чист (пъси) понеделник – измиват се всички съдове, които се ползват през постите. Старата метла се пали, изхвърля. Почиства се цялата къща.
Черен (сух) вторник – празнува се, за да няма суша. Пере се червен плат, прави се баница, жените топят пръстите си в сапунена вода – така ще има повече мляко през годината.
Лудата сряда – не бива да се пипа прежда или да се шие. Счита се, че през този ден лесно се "дели" ума на хората, т.е. полудяват.
Въртоглав четвъртък – в този ден работата не спори, не се започва и не се завършва работа през този ден, не се купуват големи неща и не се готви боб.
Черен петък – това е тайнствен ден, сънищата, сънувани в петък са пророчески. Това е и ден на грехове и беди. В този ден не се тръгва на път, не се започва нова работа, не се сее, не се върши никаква женска работа.


Тодоровден – меси се хляб, украсен с кунчета. Носи се в църквата. Готвят се всякакви постни гозби, но главно боб, зеле, пълнени чушки с боб или ориз, клин чорба (със зелев сок), салата от коприва и праз, лютеница.

На Тодоровден почти всички приемат причастие. В двора на църквата се събират всички булки женени през годината след Тодоровден. С тях са майките им, свекървите, кръстниците. Жените задължително мият косите си на този ден, за да имат хубави коси, като конски гриви.

На този празник не се спи.

На Тодоровден стават селските конни надбягвания, които на места наричат “Ири коне”. Дава се награда за най-хубав кон и на победител в надбягванията.

* * *

Тодоровден – конски Великден

Коментирай