Семейство

Как се решават сериозните семейни проблеми?

Следвайте пет прости стъпки, за да решите важните казуси у дома

25.09.2013г. / 15 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Във всяко семейство има проблеми и е мит, че съществуват идеални семейства, в които няма скандали, кавги, караници и проблеми. Това би трябвало да е ясно на повечето от нас. Нормално е да има конфликти между хора, които живеят заедно всеки ден, споделят едно пространство и понякога се случва така, че си пречат дори и несъзнателно. А когато в семейството има деца и особено навлизащи в пубертета тийнейджъри, ситуацията бързо става взривоопасна.

Независимо от естеството на проблема, който ви предстои да решавате, има система от 5 прости стъпки, които ако следвате стриктно, ще навлезете в дълбочината на казуса и бързо ще намерите неговото решение, преди вкъщи всеки да е направил вуду кукла на другия и безжалостно да я боде с игли нощно време... :-)

1. Направете крачка назад

Когато възникне трудно разрешим казус в семейството ви или е налице сериозен конфликт, не бързайте да скачате да гасите огъня с масло. По-добре отстъпете крачка назад и огледайте първопричината за проблема. Какво се е случило, за да се стигне до този момент, кои са всички намесени страни, каква би била най-правилната реакция от ваша страна, това са важните въпроси, на които първо трябва да си отговорите, преди да правите каквото и да било.

2. Поставете проблема преди другите вкъщи

Важен момент в решаването на даден проблем е, когато вие го поставите първи, преди това да стори другата страна (съпругът ви или пък детето). Ако съзирате отдалеч, че нещо се случва в дома ви, не затваряйте очи, чакайки влакът да ви прегази, а първи сигнализирайте какво виждате и какво трябва да се направи, за да се реши проблемът.

3. Извлечете идеи от децата или партньора

Свързани статии

Когато конфликтът е назрял и е дори в своята кулминация, много е трудно да бъде овладян с думи. Важни са действията. В този момент, а най-добре би било преди нещата да стигнат до сериозен скандал, но дори и тогава, направете всичко възможно да удържите гнева си и да запазите позитивизъм. Опитайте се да извлечете идеи за решението на казуса от другата страна – било то вашето дете или съпруга. Покажете желание да оправите забърканата каша и помолете за идеи как това да се случи. Подобен ход винаги действа умиротворяващо и няма как да бъдете посрещнати на нож.

4. Изгответе план

След като знаете какъв е проблемът, идва време да направите план за действие. Събрали сте идеи от другата страна в конфликта, съберете ги заедно със своите собствени предложения и действайте. Помислете какво трябва да се направи и в каква последователност. Ако има нужда, дори си го начертайте като графика със срокове и следете за тяхното изпълнение.

5. Изразете благодарност

След като скандалът е потушен, казусът е намерил своето решение, не забравяйте да благодарите на другата страна за отзивчивостта и направения компромис. Подчертавайте важността на съвместната работа и взимането на съвместни решения. Само тогава вие ще работите като едно истинско, задружно семейство. Останалите неща – те са мит...

Коментирай