Семейство

Как да преживеем развода без драма

Никой не очаква бракът му да свърши с развод, но при половината двойки се случва

01.10.2013г. / 14 30ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Сключвайки брак едва ли някой очаква, че любовта му може да се изпари след години и на нейно място да настъпят гняв, болка и дори омраза към партньора. Но за съжаление, при почти 50% от браковете у нас, финалът идва с развод наместо „любов до края на живота“. И все пак, когато това се случи, повечето от влюбените до неотдавна бързо се озлобяват един срещу друг и така вредят не само на партньора, но и на себе си, и на децата.

В името на вашето лично здраве, физическо и емоционално, по-добре би било да преминете през развода си по-леко и ако е възможно без драми. Със сигурност, ако ви предстои подобен процес като развод, четейки тази статия, вероятно ви е трудно да повярвате, че можете да се разделите без обиди и омраза, но това би било здравословният начин за вас.

Бъдете егоисти и мислете за собствените си емоции и как гневът ще ви направи по-нещастни, отколкото самата раздяла. Сигурно сте чували израза, че „гневът е като шепа кал, която хвърляте по другия, но вашите ръце остават мръсни след това“. Това е точно така, защото след като сте преживели голяма любов, и е последвало още по-голямо разочарование и обида от партньора, изпитвате желание да го унижите, нараните дори.

Но тази болка и тъга се закотвя по-дълбоко във вас самите, отколкото у другия. Ако в цялата картина са замесени и съдбите на хората около вас, децата най-вече, болката изглежда неминуема за всички.

Свързани статии

Пристъпвайки към финализиране на вашите взаимоотношения, за да избегнете грозните сцени е важно да знаете, че разводът не е война. Това е край на една любовна връзка, но не забравяйте, че сте имали и хубави моменти, нали? В името на тях и на децата не се озлобявайте към партньора, пуснете го да си върви. От войната помежду ви никой няма да излезе чист и неопетнен, а само по-нещастен.

Ако чувствате нужда да поговорите със специалист, консултирайте се със семеен психолог. Той ще ви помогне много в процеса на преодоляване на болката и разочарованието. Остаряло и елементарно е схващането, че до психолог се допитват само „лудите“ хора. Именно чрез няколко сеанса с психолог, ще можете да откриете пътя на спокойствие и приемане на раздялата по нормален начин.

Инициирайте разговор с почти вече бившия ви съпруг. Опитайте се да сложите картите на масата без лични обвинения и натяквания кой кого е наранил и обидил повече. Споделете му как се чувствате и го помолете да се разделите като приятели, като хора, които са имали своите хубави и добри моменти.

Използвайте този сантиментален момент, за да си простите взаимно и да продължите напред, всеки по пътя си. Няма да повярвате колко облекчени ще се почувствате от това си действие. Никой не може да задържи някого насила, ако любовта я няма вече. Но ще сте свободни да търсите своята половинка, без ярост и болка от преживения развод. А това е най-важното.

Коментирай