4 хранителни елемента, забавящи стареенето. Снимка: istock
Знаете ли какво е общото между кверцетин, витамини E, C и D, алфа-липоева киселина, куркумин? Според дългогодишни изследвания, тези хранителни елементи могат да допринесат за забавяне процесите на стареене на тялото.
Стареенето е естествен процес, който създава видими и вътрешни промени, някои от които може да се проявят след години. Вижте още 4 хранителни елемента, за които се смята, че забавят стареенето и намаляват клетъчното увреждане.
Внимание! Преди прием на хранителни добавки се допитайте до лекар. Тази статия има само информативен характер.
Той е естествен антиоксидант, който се съдържа в някои храни, като бяло и червено грозде, боровинки и червено вино, какао, фъстъци, малини и други. Ресвератролът е свързан с намалено възпаление в организма. Редица изследвания показват, че може да забави процеса на стареене и особено за регулиране на клетъчното стареене.
Също така, учени смятат, че ресвератролът предпазва ДНК от оксидативно увреждане, известно като основен фактор за стареенето. Ресвератролът има и редица други ползи – полезен е за здравето на мозъка, повишава енергийните ни нива, спомага за контрола на холестерола, подобрява метаболизма и други.
Това е друга важна добавка, за която е известно, че забавя процесите на стареене. Коензим Q10 (CoQ10) е хранително вещество, което помага на клетките да синтезират енергия и действа като антиоксидант. Съдържа се и естествено в храни като месото, рибата, ядките. Нивата на CoQ10 естествено намаляват с възрастта.
Антиоксидантните свойства на CoQ10 могат да подобрят здравето на кожата, сочат изследвания.
Колагенът е основният протеин, който поддържа кожата стегната и еластична. Известни са няколко вида колаген, като не бива да забравяме, че той е важен за костите, мускулите и ставите. С напредването на възрастта тялото ни губи колаген, което оказва влияние не само върху състоянието на кожата, но и върху цялостното ни здраве.
Те също се срещат естествено в полезни храни като риба, морски дарове, ленено и конопено семе, семена от чиа и други. Известно е, че омега-3 мастните киселини допринасят за регулиране на възпалителните процеси и предпазват клетките от увреждане.
Ниският прием на омега-3 мастни киселини е свързан с възрастово обусловен спад в когнитивните функции и здравето на сърцето, смятат учени. Омега-3 мастните киселини са полезни за кожата, косата и ноктите, мозъка, метаболизма.