Семейство

Кои деца са изложени на риск от затлъстяване

Децата се нуждаят от сън, който да е с продължителност между 10 и 12 часа

08.11.2013г. / 12 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Поредно проучване доказва връзката между килограмите и недоспиването. Проучването този път показва резултати не при възрастните, а при децата. При тях също се оказва, че децата, които спят по-малко са изложени на по-голям риск от затлъстяване. Изследването е проведено от специалисти от Center for Obesity Research and Education в Университета Темпъл във Филаделфия.

Свързани статии

В изследването са взели участие 37 деца на възраст от 8 до 11 години. Сред тях 27% са били с наднормено тегло. Проучването е продължило три седмици. През първата седмица децата са спали както обикновено. През втората и третата седмица са имали съответно по-малко часове за сън и повече от обикновено.

Наблюдавани са били както тяхното тегло, така и нивата на хормона лептин, който е отговорен за глада. Резултатите показват, че в тази седмица, в която децата са имали повече часове сън, са консумирали със 134 калории по-малко на ден. Учените продължават с тестовете в тази посока, но съветват децата да се хранят здравословно, да спят достатъчно и да имат редовна физическа активност.

Коментирай