Семейство

Омега-3 мастните киселини подобряват качеството на спермата

Кои храни са богати на омега-3 мастни киселини?

11.11.2013г. / 13 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

За тези двойки, които правят опити за бебе начина на хранене е от съществено значение, особено за мъжете. Според проучване, храната, богата на фолиева киселина, полезни мазнини, цинк и витамин C, E, може да повиши качеството на спермата и да намали вредите върху ДНК на сперматозоидите.

Колкото повече антиоксиданти и микроелементи приемат мъжете с храната, толкова по-малък става рискът от увреждане на спермата. Това е от изключителна важност за тези мъже, които вече са навършили 40-годишна възраст и тепърва ще стават бащи. За да подобрите качеството на спермата специалистите съветват да наблегнете на тези храни.

Мазните риби

Според проучване на Human Reproduction мъжете, които консумират повече омега-3 мастни киселини имат по-качествена сперма за разлика от тези, които избягват рибата като храна. Освен това Омега–3 мастните киселини DHA и EPA намерени в рибата помагат за повишаване нивата на допамина в мозъка, който е отговорен и за сексуалната възбуда. Консумирайте повече сьомга, скумрия, сардини и риба тон, поне 2 пъти седмично.

Свързани статии

Орехи

Орехите са полезни не само за мозъка. Консумирането на една шепа орехи на ден също може да подобри качеството на спермата. До този извод достигнаха учени, които са провели проучване сред 117 здрави мъже. Те е трябвало в продължение на три месеца да консумират по една шепа орехи. Резултатите са показали, че благодарение на орехите сперматозоидите са подобрили своята подвижност и като цяло спермата е подобрила своето качество. Учените отдават заслугата на алфа-линоленова киселина (източник на омега-3), която се съдържа в орехите.

Стридите

Стридите са афродизиак, богат на цинк, който е важен за качеството на спермата. Препоръката на специалистите е да се консумират по 6 стриди на ден. Други източници богати на важния цинк са червено месо, тиквените семки, пилешко месо, яйца и други.

Коментирай