Семейство

Как децата да растат по-умни?

Мисловни игри, които развиват мозъка

28.11.2013г. / 17 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всеки родител би искал децата му да растат здрави и успешни. За да се развиват малките, голяма роля играят родителите. Ето няколко стъпки, които ще ви помогнат да отгледате умни деца.

Мисловни игри, които развиват мозъка

През зимните месеци е времето да научите малките да играят шах, карти, кръстословици, да отгатват гатанки или да играят на бабица. Всички тези игри насърчават и развиват стратегическото мислене, решаването на проблеми и сложни ситуации.

Слушане на музика и свирене на музикален инструмент

Слушането на музика и уроците по музика могат да бъдат приятни моменти за детето, в които се ангажира дясната част на детския мозък. Според учени от Университета на Торонто музикалните уроци през детството помагат на децата да постигат по-добри резултати в учебния процес, когато са малки и в студентските им години. Изследователите отбелязват, че децата, които се занимават с музика имат и по-високо IQ в зряла възраст.

Кърменето е от значение

Редица изследвания показват, че кърменето има много ползи за отглеждането на децата. Освен полезно, майчиното мляко предотвратява редица инфекции. Датски изследователи са на мнение, че кърменето освен, че прави децата по-здрави, ги прави и по-умни. Ето защо ако имате кърма не пропускайте този важен момент като кърменето.

Свързани статии

Децата трябва да спортуват

Спортът е здраве, но и изгражда дисциплина у малките. Изследвания показват силната връзка между спорта при децата и техните добри резултати в учебния процес. Участието в отборни игри и състезания насърчава доверието между децата, работата в екип, като това ще ги научи да работят в екип и на по-късен етап от живота им. Освен това спортът възпитава децата да бъдат отговорни, инициативни и да мислят бързо в различни ситуации.

Компютърни игри

Голяма част от родителите смятат, че във всички видеоигри има насилие и че повечето от тях са губене на време. Има много игри, които са с образователен характер. Освен това те учат децата да бъдат стратези, да намират бързи решения в сложни ситуации, развиват въображението им, творчеството и работата в екип.

Правилно хранене

Ако имате възможност давайте по-малко преработени храни на децата. Изключете от менюто им храни наситени с трансмазнини и ги заменете с повече млечни продукти, риба, плодове и зеленчуци. За да развиват здрава мозъчна тъкан децата се нуждаят от желязо, тъй като когато детето има дефицит на желязо, нервните импулси се движат по-бавно.

Насърчавайте любопитството им

Работете с децата, играйте заедно и помогнете те да си създадат някакво интересно хоби като фотография например. Освен това не пропускайте да въведете малките и в страната на книгите, защото те са безценни за всеки.

Коментирай