Семейство

Как да предпазим децата от грип и настинка?

И колко важно е да се взимат нужните мерки навреме

06.12.2013г. / 11 28ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Елизабет Пантли, автор на детското ръководство „Решения за безпроблемно приспиване“, превърнало се в бестселър, издаде нова книжка, безплатна за родители, в която предлага своите съвети за това как да опазим малките си съкровища здрави. В книжката могат да се намерят полезни отговори на често срещани въпроси.

Ето някои от тях:

Какви са основните заблуди, в които родителите често изпадат по отношение на грипа и настинката?

Много родители се отнасят с пренебрежение към грипните заболявания, смятайки, че те не са особена заплаха за детето. Добре е да се има предвид, че детската имунна система, особено при бебетата под 6-месечна възраст, не е достатъчно добре развита, поради което грипът често предизвиква тежки усложнения като пневмония, бронхит, отит и др.

Хиляди деца постъпват в болница вследствие на тези усложнения. Колкото по-малко е детето, толкова по-голям е рискът от развитието на усложнения.

Свързани статии

Каква е разликата между грип и настинка?

Основната разлика е в това, че двете заболявания произтичат от различни видове вируси, въпреки че и двете са респираторни заболявания. При настинката основно страдат главата, горните, а понякога и долните дихателни пътища. Докато при грипа неразположението се усеща в цялото тяло. Болният понякога остава на легло за повече от седмица. Именно затова родителите трябва добре да преценят в кое от двете състояния е изпаднало детето им. Ако детето има грип е най-добре да бъде прегледано от специалист, тъй като именно грипът най-често води до усложнения.

Ваксините против грип ефикасни ли са при малките деца?

Много хора си мислят, че щом рядко се разболяват от грип, няма нужда да си правят имунизация срещу него. Според Елизабет Пантли те са препоръчителни. За да спестите тревогите си и рисковете от усложнения, е добре да се консултирате с вашия лекар относно това, кой вид ваксина е подходящ за детето и вашето семейство. Тъй като при малките деца е добре ваксините да се прилагат на всеки шест месеца, има вариант за ваксина назален спрей, който е добро решение за онези деца, които изпитват ужас от инжекции.

Грипните заболявания се разпространяват изключително бързо.

При кихане микробите могат да се разпръснат на разстояние до 6 метра. Всичко, което детето е пипало през деня е вече заразено. Трябва да се има предвид, че детето може да носи вируса в латентно състояние повече от ден преди да покаже първите симптоми. Затова миенето на ръцете колкото се може по-често е от съществено значение за предотвратяване на разпространението на болестта.

Основният съвет, на който набляга педагогът, е именно честото и качествено миене на ръцете. Според нея не е важно какъв е сапунът или колко топла е водата. Важното е да научите децата си да търкат ръцете си минимум по 20 секунди. Това е необходимото време за премахване на болестотворните бактерии.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
ало, спрете се, не ви ли е срам, това си е ЧИСТА РЕКЛАМА на ваксина! Намерете си друг начин за издръжка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар