Семейство

Как да превърнете четенето на книги в незабравимо преживяване за децата?

Спомените от онези дни остават завинаги в сърцето

27.12.2013г. / 14 45ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Четенето на книжки помага на децата да развиват умствения си потенциал, логическото мислене, въображението и познавателния си капацитет. Те с нетърпение чакат вечерното пътешествие в света на приказките, когато мама или татко сядат до тях на леглото с книга в ръка. Разказаните истории в тези моменти създават спомени у децата, които остават запечатани за цял живот.

Предлагаме ви няколко начина да направите четенето на книги и приказки незабравимо не само за децата, но и за цялото семейство. Бъдете сигурни – дори когато децата ви имат вече свои деца, тези спомени неминуемо ще ви спохождат и ще „рисуват“ усмивка на лицето ви.

Посъветвайте се с детето си коя книжка иска да четете днес. Даже и най-малките имат свои предпочитания. Спомнете си за книгите от вашето детство. Ако все още ги пазите можете да подберете нещо подходящо, което да е интересно на вашето дете. Има приказки, които завинаги ще си останат класики, актуални и до днес. Митовете и легендите също трябва да присъстват в репертоара. Приказките с вълшебства и магии са от изключително значение за развиването на въображението и асоциативното мислене.

Обмислете заедно с детето си времето, в което ще се пренасяте в приказния свят. Ако ежедневието ви е натоварено или невинаги имате време точно вечер преди лягане да четете книжки заедно, не е задължително! Можете да измислите разчупен график в различни часове от деня. Така тези моменти ще се превърнат в очакван ритуал. У детето ще се зароди усещане за напрежение и очакване на продължението на приказката.

Поддържайте вниманието на детето постоянно ангажирано към развиващото се действие в книгата. Задавайте въпроси, размишлявайте заедно, опитвайте се да отгатнете какво следва. Това насърчава развитието на речта и говора. Разбирането на смисъла също е от голямо значение.

Обръщайте внимание на новите думички, които се появяват в текста. Ако са непознати за детето и то не може да ги разбере – обяснете ги. Това е важно от гледна точка обогатяването на речниковия запас на малчугана. Ако пък се споменава някоя далечна страна, потърсете я заедно на географската карта. Този подход спомага за развиването на ориентировъчните способности у детето. Коментирайте положителните и отрицателните черти на героите, насърчавайте детето да разграничава добродетелите. Питайте го как то би постъпило на мястото на героя.

Ако сте опитен читател с изявени актьорски способности, четете репликите на различните герои с преправен глас и интонация. Няма нищо по-забавно за едно дете от ролевото изпълнение на приказката. Ако вече се е научило да чете, можете да изиграете по роли приказката. Това ще я направи още по-интересна и запомняща се.

Бъдете изобретателни. Използвайте целия си потенциал да съживите книжките в очите на вашето дете. Оживяването на персонажите е най-вълнуващото преживяване! Четете на различни места – на люлката в двора, на масата в трапезарията, гушнати на дивана в хола, легнали на леглото в спалнята, сгушете се под одеялото с фенерче в ръка. Има толкова много начини да направите преживяването уникално и запомнящо се.

Свързани статии

След края на книгата ангажирайте интереса на детето към друга. Мислете заедно коя е следващата, която искате да прочетете. Или коя книга подхожда на настроението ви. Слушайте музика, която според вас би била чудесен саундтрак, ако книгата бъде екранизирана. Ако става дума за приказка, като например „Медената питка“, омесете хляб заедно.

Направете си журнал, в който да описвате преживяванията, които книгата е предизвикала у вас. Може детето да рисува картинки вътре, които си е представяло, докато слуша. Превърнете ги в илюстрации към приказката. Може да се опитате да измислите друг край на историята и да го напишете в журнала. Интересно би било ако включите и останалите членове на семейството. Този журнал би могъл да се превърне в чудесен спомен за в бъдеще, когато си припомняте преживените мигове, четейки заедно с детето ви.

Снимайте се докато четете, сгушени един до друг. Така ще запечатите миговете, прекарани с малчугана ви. Освен това тези снимки един ден ще илюстрират порастването на детето не само физически, но и духовно.

Коментирай