Семейство

Гризане на ноктите – начини за справяне

Да преборим ужасния навик чрез намиране на подходящо хоби

23.01.2014г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Ако си гризете ноктите, ако сте оставили кожичките отстрани да кървят, а от ноктите ви са останали тънки лентички, вероятно имате нужда от помощ! Това състояние може да се превърне в психическо разстройство, ако се допусне да приеме натрапчиви размери.

Има някои практики, които да ви помогнат да спрете да рушите ноктите си.

Разберете защо си гризете ноктите

Най-вероятно не сте се замисляли защо го правите. Един ден просто сте започнали и сте продължили да ги гризете и това се е превърнало в навик. Било то от скука, стрес или страх, гризането на ноктите може да се превърне в проблем или може да е симптом за емоционално разстройство.

Ако успеете да откриете причината за това поведение, това ще улесни и преодоляването на проблема или ситуацията, която предизвиква гризането.

Разсейвайте се

Всеки път щом усетите, че ще захапете някой нокът, направете всичко възможно, за да избягате от навика. Направете нещо с ръцете си, станете и се разходете да изпиете чаша вода, стискайте гумено топче за успокояване на нервите или просто си измислете разтоварващо занимание, което да отвлича вниманието ви. Всяко хоби, което би ви помогнало да преодолеете зависимостта си ще е от полза.

Нанесете нещо възпиращо гризането

Ако гореизброените методи не помагат, намажете ноктите си с лак или някакво медицинско мазило срещу гризане на нокти. Съществуват всякакви кремове, масла и гелове, предназначени за тази цел.

Свързани статии

Поддържайте ноктите си

Едно от решенията срещу гризането на нокти е да поддържате красив маникюр, доколкото е възможно това. Старателната поддръжка възпира гризането, тъй като ви се иска маникюрът ви да издържи поне до вечерта. Опитайте се да въведете график на посещенията при маникюристката ви, така че да нямате време, в което да си позволите да гризете ноктите.

Представяйте си успеха

Според психолози визуализирането на бъдещия резултат е много плодотворна техника за справяне с психически разстройства от този тип. Представяйте си прекрасния маникюр, за който сте мечтали. Научете се да не криете ръцете с оръфаните си кожички около ноктите в джобовете. Отделете повече време на позитивните нагласи, които ще ви помогнат да си съставите представа за успеха и справянето с проблема.

Сложете изкуствени нокти

Ако нищо не помага, в крайна сметка и това е решение. Прекомерното намаляване на нокътната плочка може да доведе до сериозни изменения и дори заболявания по кожата на ръцете. Затова ако се налага, прибегнете и до изкуствен маникюр.

Коментирай