Семейство

10 неща, които психически силните хора не правят!

Преборете страховете си

17.01.2014г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

За да бъде успешен, човек трябва да вярва преди всичко в себе си и във възможностите си. Психически силните хора никога не правят нещата, които ще представим на вашето внимание. Те са присъщи за неуверени, слаби хора, склонни към депресивни състояния, за които успехът е нещо имагинерно и недостижимо.

Ето някои неща, които хората със силен дух никога не правят.

Вглъбяване в миналото

Психически здравите хора не се вкопчват в миналото – в неуспехите, в разочарованията, в несгодите. Фокусирайте се върху настоящия момент. Мислете за бъдещето и какво искате да постигнете, започвайки от днес. От миналото можете единствено да се поучите и да не повтаряте грешките си.

Оставане в зоната на комфорт

Тази зона е опасна. Прекаленото оставане в тази тъмна дупка може да ви накара да потънете в нея и никога да не излезете. Има опасност да изгубите себе си в тази дълбочина. Зоната на комфорта предоставя илюзорно чувство на сигурност, което в даден момент ще започне да ви заблуждава за реалността.

Невслушване в мнението на другите

Само безразсъдните не слушат околните. Не става дума постоянно да се влияете от чуждото мнение и опит. Става дума да обръщате внимание на онова, което ви се стори полезно и правилно за вас. Добрата идея е такава, независимо от чия уста е излязла.

Избягване на промяната

За неуравновесените и плахи хора промяната е най-ужасяващото нещо на света. Тя ги плаши до смърт. Повечето хора от този тип правят всичко възможно, за да избегнат промяната, за да не нарушат комфорта си. За силния човек това е загуба на време и енергия, която може да вложи в нещо полезно.

Самосъжаление

Лоши неща се случват на всеки. Психически силните хора се справят с тях и черпят опит. Само слабите позволяват на лошите емоции и преживявания да ги превземат.

Самообвиняване за неща, които са извън техния контрол

Силните хора знаят кои неща би било възможно да попаднат под техния контрол и затова не хабят излишна енергия да се борят с вятърни мелници. Просто се научават да отсяват онова, с което не могат и няма смисъл да се занимават.

Повтаряне на грешки

Грешките са полезни в повечето случаи. Но повтарянето на една и съща грешка за слабите хора понякога може да се окаже пагубно. Това би ги тласнало към отчаяние и отдръпване. Силните за сметка на това не престават да си поставят нови цели, които искат да достигнат, независимо от броя грешки.

Свързани статии

Поддаване на страхове

Като се замислите, излиза, че повечето от човешките страхове са нелогични и са предизвикани от мними опасности или от развинтено въображение. Понякога страхът кара съзнанието ни да преекспонира ситуации и събития като ни кара да се отказваме от мечти, начинания, дори връзки с хора. Емоционално силните хора не правят така – те намират начина да преборят страховете и да продължат напред.

Мислене за провал

Ако започвате да правите нещо, мислейки как то е обречено на провал, неминуемо ще се стигне до това. Силните хора правят тъкмо обратното – насочват цялата си енергия, защото вярват, че могат да се справят и че ще успеят.

Отказване на помощ от другите

Няма нищо лошо да приемете помощта на околните. Това не ви прави слаби, тъкмо обратното. Дори често доказва силата на духа ви – да приемеш помощта на друг често коства да се пребориш със собственото си его, следователно това е друг вид проява на сила и твърдост.

Коментирай
1 rate up comment 4 rate down comment
block ( преди 10 години )
Тази статия напълно изопачава нещата. Аз бас държа , че автора непознава такива хора. Просто такива хора няма. Вие в тази статия знаете ли какво правите, ще ви кажа. Взимате всички негативни неща посочени по- горе, и просто ги изтривате от характеристиката на даден човек и той изведнъж се превръща в супер грой. Всеки човек се страхува или изпитва тежки моменти , а това, че някой хора го пресъздават като най - великия е въпрос на интерпретация, което всъщшност най - точно описва статията - интерпретация на някой какъвто иска да бъде. Много нереалистично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9 rate up comment 3 rate down comment
играч ( преди 10 години )
Номера е във всеки момент да имаш информационен контрол върху ситуацията!Нищо повече,останалото е лесно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар