Семейство

Неудобни обувки – да решим проблема!

Изпотяването също е част от неудобството...

05.02.2014г. / 17 10ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Случвало ли ви се е да пробвате обувки в магазина, да ви стоят добре и да са удобни, но след като ги поносите известно време да ви направят огромни рани, с които едва да се доберете до вкъщи?

Сигурни сме, че отговорът е да. На всеки поне веднъж му се е случвал този изключително неприятен и болезнен проблем.

Понякога материалът, от който е направена обувката е виновен, понякога размерът или продължителността на носене. Каквато и да е причината, има някои решения, които ще ви помогнат да носите обувките си с удоволствие, и най-вече – без болка!

Прекалено стегнати каишки

Вместо да чакате с времето каишките да се разтегнат от само себе си, а до тогава да търпите болезненото им впиване в глезените ви, може да ги разхлабите с помощта на малко вода. Намокрете ги и внимателно започнете да ги опъвате, докато кожата започне да се отпуска. Обуйте обувките и ги поносете до изсъхването на кожата.

Мазоли

При нови обувки най-честият страничен ефект са мазолите. От триенето на твърдите ръбове в нежната кожа се образуват тези досадни и бавно зарастващи рани, за които обаче има превенция. Залепете парче памучен плат от вътрешната страна на обувката. Така триенето по време на първото обуване ще се намали, а обувката ще се отпусне.

Свързани статии

Болки в свода

Тези болки се получават най-често от обувки, които нямат достатъчно добре изразена извивка в средата, която играе роля на подпора на свода. По този начин теглото се разпределя неравномерно и се появява болка, умора и тежест в ходилата. В някои по-тежки случаи може да се стигне до спадане на свода на ходилото.

За съжаление решението тук е да поставите допълнителна стелка на това място или цялостна, ако обувката го позволява. Ако избирате нови обувки просто избягвайте прекалено високи токове и прекалено равни подметки. И двата варианта са вредни за сводовете.

Изпотяване на краката

Неприятно е, краката ви се хлъзгат в обувките, може да се появи неприятна миризма, а да не говорим, че във влажна среда се развиват всякакви гъбички и микроорганизми. Избирайте естествени материи, избягвайте лачената кожа и гумата през студените месеци. През лятото е добре да се спирате на дишащи материи, плат и естествена кожа.

Ако облеклото ви го позволява, носете памучни чорапи. Найлоновите изпотяват допълнително и спомагат за появата на лоша миризма. В по-тежки случаи е добре да поръсвате краката си с пудра срещу изпотяване.

Коментирай
Свободно време