Семейство

Облекчаване на пролетните алергии с природни методи

Полени, цветчета, треви – как да се справим?

22.03.2014г. / 11 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Пролетните алергии засягат страшно много хора. Ужасно неприятни са, а в някои по-тежки случаи се стига и до невъзможност за вършене на ежедневните дейности. На фона на мъчителните алергии много хора не могат да се насладят на топлото време, слънцето, цъфналите дръвчета и цветя.

Някои алергии са тежки и изискват вниманието на лекар. За по-леки случаи, в които не е необходимо да се тъпчете с лекарства, ви предлагаме някои домашни природни лекове, които ще облекчат симптомите ви и ще ви накарат да се чувствате по-ведри през пролетта. Полени, цветчета, треви – как да се справим?

Промивка с физиологичен разтвор

С помощта на солената вода се почистват много ефективно и в дълбочина синусите като се премахват всички алергени, полепнали по стените на назалната лигавица. Във всяка ноздра вдишайте с всичка сила разтвора. Няма да е приятно, чувството е същото като влизане на вода в носа при плуване. Но помага!

Мед

Яденето на мед, произведен от пчели във вашия регион, е много ефикасен метод за справяне с алергиите. Пчелите пренасят прашец от местните цветчета и чрез тях произвеждат меда си. Поглъщайки на малки порции този мед, вие постепенно изграждате имунитет срещу алергените.

Свързани статии

Билки и добавки

Спирулинът, хидрастисът и очанката са много полезни билки при алергични реакции. Екстрактът от чобанка помага изключително добре за подобряване възпалението по дихателните пътища. Проучвания, проведени от швейцарски учени сочат, че този екстракт е също толкова мощен, колкото и антихистаминовите препарати, предписани от лекарите.

Инхалация

Когато синусите са запушени, едно от най-облекчаващите средства за отпушване е инхалацията с гореща пара. Това овлажнява носните пътища и облекчава дишането. Просто постойте 10-15 минути над тенджера, пълна с вряла или вряща вода. По желание може да вдишвате разтвор от сода или смрадлика и лайка.

Евкалиптово масло

Етеричното масло от евкалипт има силно отпушващо действие. То помага за туширане симптомите на непроходимост на носните пътища. Евкалиптовата дървесина има противовъзпалително действие и антибактериални свойства, което успокоява дишането.

Пикантни храни

Много хора се кълнат в облекчаващите свойства на лютите и пикантни храни по отношение на алергиите. Люти чушки, уасаби, дижонска горчица, пресен и стар чесън, хрян – все предложения за туширане на симптомите, които може и да подействат. Активната съставка на чесъна (впрочем и на уасабито е подобна) има временен успокоителен ефект на деконгестант.

Чай

Чаят и парата от него успокояват дихателните пътища, както и нервните. В частност ментовият чай действа като средство за намаляване набъбналостта на подутите стени на носната лигавица, а има и отхрачващ ефект. Той помага за по-лесното извеждане на натрупаната слуз по дихателните пътища.

Коментирай