Семейство

Днес е Велики петък!

Имен ден на 18 април празнуват Виктория и Виктор!

18.04.2014г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Днес е Велики петък (Разпети петък) – денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва на греховете на цялото човечество. На този ден от Страстната седмица постът е особено строг – според църковната традиция днес не бива да се яде, нито да се пие, (най-ревностните застъпници на поста не пият и вода). През този петък според християнската традиция не трябва да се върши никаква работа, включително и домакинска.

На Велики петък се отслужва Света литургия, защото на този ден Иисус е принесъл доброволно себе си в жертва в името на спасението на всички християни. Преди началото на службата на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб на Христос, на който се поставя Плащаницата, с която е било обвито мъртвото му тяло след свалянето му от кръста. Свещеникът, а след него и всички присъстващи на литургията в края на ритуала целуват кръста, Светото евангелие, а накрая и Плащаницата.

По време на вечерното богослужение се извършва символично опело на Христос пред Плащаницата. След като се изнесе от храма, песнопенията продължават с обредна обиколка на храма, символизираща погребението на Иисус.

На 18 април имен ден празнуват Виктория и Виктор. Виктор е бил войник от армията на Марк Аврелий. За да се провери предаността им към империята, воините били задължени да предадат в жертва животно. Виктор бил християнин и отказал да направи жертвоприношение, заради което бил осъден на мъчения и изпитания. Вярата му помогнала да премине невредим през всички изпитания, дори според легендата победил виден магьосник. Виктор бил обезглавен през II век в Дамаск.

Името Виктор произлиза от латински език и означава победа (лат. Victori)

Честит имен ден на всички празнуващи!

Коментирай