Семейство

Днес е Спасовден!

На 40-тия ден от Възкресение християнската църква отбелязва Възнесение Христово

25.05.2023г. / 09 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Днес е Възнесение Господне! Празникът се нарича още Възнесение Христово или Спасовден. На този светъл християнски празник имен ден празнуват всички, носещи името Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Сотир.

Възнесение Господне се празнува винаги точно 40 дни след първия ден на Възкресението, когато душата на Иисус се възкачва на небето.

Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, Иисус Христос се среща с учениците си в продължение на 40 дни, за да им разказва за Небесното царство. На 40-тия ден той се възкачва на небето и изпраща на своите чада Светия дух, като не престава да се застъпва за тях пред Отца.

Празникът се чества още от 4-5 век и е залегнал дълбоко в християнските традиции. Поверието гласи, че ако на Спасовден вали обилен дъжд, годината ще е плодородна, а посевите – буйни и благодатни. Затова по традиция на този ден се прави обреден молебен за дъжд и се пеят обредни песни, обикалят се нивите и ливадите.

Наименованието Спасовден идва именно от спасението на душата на Христос точно на 40-тия ден след Възкресението. Паралелно с това християнско схващане за спасението на духа, съществува и още едно вярване, което приписва спасителна сила на този специален ден.

В нощта срещу Спасовден страдащите от нелечими болести могат да получат чудодеен лек, с помощта на красиво самодивско благоуханно цвете, според народните предания и митове. Вярва се, че в тази необикновена нощ русалки и самодиви пръскат роса по нивите и ливадите, в която има целебна сила. Затова хората излизат рано призори и се търкалят в росната трева, за да са здрави през цялата година.

Честит празник на всички именици!

Коментирай
Свободно време