Семейство

Как природата помага при кожни проблеми?

Природно лечение на обриви, сърбежи, изгаряния и...

04.06.2014г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Съществуват толкова много природни средства за справяне с редица състояния, за които в модерните времена сме свикнали да взимаме веднага лекарства. Не само че лекарствата имат много вредни странични влияния, но и по този начин заглушаваме имунната си система.

Знаем ли с кои натурални съставки да си помогнем в различните ситуации?

Краставицата успокоява обрива

Краставицата действа като неутрализатор на обривите. Просто сложете няколко резена върху проблемното място и ли направете гъста каша от смляна краставица.

Банановата кора неутрализира сърбежа

Потъркайте бананова кора върху засегнатата кожа. Бананът има охлаждащ ефект, въпреки че самият той не е студен. Корите от диня имат същият ефект.

Ябълковият оцет убива отровата

Оцетът има множество лечебни свойства, едното от които е да неутрализира отровните вещества. Той е чудесен домашен помощник при хранителни отравяния. Няколко лъжици оцет ще помогнат да устоите на вредните вещества, докато стигнете до лекарския кабинет.

Хартия, напоена с оцет пък помага при токсични реакции по кожата. Например, опарването от коприва много ефикасно се повлиява от този метод.

Содата за хляб ускорява възстановяването

Паста, приготвена от содата за хляб и няколко лъжици вода, помага за извличане на токсините към повърхността на кожата и изтласкването им от организма. Нанесете сместа върху засегнатото място и изчакайте да изсъхне. След като това стане, содата сама пада и облекчението е налице.

Свързани статии

Овесената каша успокоява сърбежа

Ако имате червен обрив, придружен с малки мехурчета, кашата от овес е много добър начин да се изцерите. Смелете с помощта на блендер или пасатор 1 чаша овесени ядки на сухо, докато станат на прах. Изсипете праха в фина кърпа или тензух и накиснете в топла вода. Дръжте получения лек върху засегнатото място за 30 минути.

Алое вера срещу изгаряне

Както знаем, алое вера действа много успокояващо при слънчево изгаряне и суха кожа, вследствие на вредните UV-лъчи. Гелът от алое вера е чудесно средство за успокояване и на термични изгаряния и помага за по-бързата регенерация на кожата.

Алкохолът предотвратява разпространението на обрив

Ако имате обрив, който се разпространява по тялото, сърби и докосването му причинява разрастване на огнището, разтривките с алкохол са идеален начин да спрете разпространението.

Нанесете върху засегнатите зони с помощта на памучен тампон или кърпа. Методът е подходящ и при обрив, причинен от химически вещества.

Коментирай