Семейство

Какво кучетата мразят у стопаните си?

Оказва се, че хората правят много неща погрешно

30.07.2014г. / 17 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Кучетата са наши най-добри приятели. Но те често се объркват от нашето странно поведение спрямо тях, дори се дразнят. Не че сме интервюирали някое куче, но както повечето бозайници, така и кучетата имат своя психология, обект на многогодишни проучвания.

Тези проучвания доказано са установили, че има някои неща, които хората правят погрешно, а това затруднява хармонията в отношенията стопанин-куче. Вижте какво „вбесява“ нашите космати приятели най-много!

Използваме думи повече, отколкото езика на тялото

Ние сме вокални видове. Нормално е основното изразно средство да е гласът, думите и речта изобщо. Но това е предпоставка за пренебрегване на езика на тялото, на който животните разчитат. Тъй като ние не сме „оборудвани“ със специални сензори, които животните имат, ни е по-трудно да разберем важността на жестовете и стойката.

Кучетата имат свръхразвито усещане за езика на тялото и хората, които осъзнават това могат много по-умело да общуват с любимците си. Истината е, че не са нужни думи, за да ви разбере кучето, трябва само да излъчвате подходящата енергия чрез жестовете си.

Прегръщаме кучето си

Хората сме свикнали да изразяваме любовта си чрез физически контакт, най-вече чрез прегръдки и целувки. Животните обаче нямат този „навик“, нито пък това е заложено в „културата“ им на общуване. Кучетата просто не са еволюирали по този начин.

Когато са щастливи и искат да изразят любовта си те започват да скачат и въртят опашка. Достатъчно е просто да ги погалите нежно – за тях това е най-голямата награда.

Но ако нравът на кучето е спокоен и уравновесен, не скача по раменете ви от радост и не се върти около вас енергично, прегръщането може и да го изнерви допълнително. Някои кучета приемат този акт като жест на заплаха и могат да заемат отбранителна позиция. За да избегнете напрежението, просто не притискайте кучето до себе си – така ще предпазите и себе си от наранявания, а кучето ще се чувства добре.

Мачкаме муцунката на кучето или го галим по главата

Всички хора обичат да потупват кучето си по главата или да стискат от умиление сладката му муцунка. Това всъщност е много дразнещо за кучетата. Ако сте забелязали те примижават винаги, щом посегнете към лицето им.

Тази реакция е нормална. Замислете се – ние хората също не обичаме някой да ни щипе бузите и да мачка лицето ни. Инстинктивно се дърпаме. Затова не тормозете кучето си по този начин. Единствената причина, поради която не ви отблъскват, е защото ви обичат като свои стопани.

Гледате кучето си в очите

Отново и тук хората сме свикнали да се гледаме в очите, докато общуваме. Когато някой избягва погледа на събеседника си, докато говори, обикновено е сигнал, че лъже. Гледането в очите при хората е знак за доверие, честност и уважение.

При кучетата обаче нещата не стоят така. Продължителният съсредоточен поглед в очите за тях означава, че вие сте враждебни и искате да упражните натиск и контрол. Гледането в очите за тях е начин да изразят надмощие и да демонстрират доминантно поведение.

Някои кучета реагират остро на такъв поглед. Затова избягвайте директният контакт с очи, не е необходим.

Свързани статии

Не установявате граници и правила

Тук хората и кучетата си приличат. При възпитанието на малките деца установяването на граници и правила е важно от гледна точка на изграждането на личността и ценностната система. За кучетата също е полезно да има дисциплина.

Някои стопани обаче пренебрегват това схващане, защото смятат, че налагането на рестрикции накърнява самочувствието на кучето и пречи на щастливото му съществуване.

Това е погрешно схващане. Кучетата се радват, когато имат задача за изпълнение. В природата им е да изпълняват команди и да знаят какво е позволено у дома и какво не. Важно е да ги поощрявате, когато сте доволни от изпълнението на задачата.

Разхождаме ги без да им позволяваме да душат наоколо

За кучетата това е най-важната и атрактивна част от разходката – да могат да изследват света около тях. Ако им забранявате да душат и да разглеждат средата по техния начин, вие пречите на вродените им инстинкти.

Не придържате каишката къса

Много стопани оставят кучетата да вървят пред тях на дълъг повод, като това дава свобода на кучето да смята, че то контролира ситуацията. Ако започнете да ги дърпате те ще ви отвърнат със същото, защото са свикнали те да са водачите.

Вместо това трябва да придържате каишката винаги на къса позиция близо до вашето тяло. Подръпването в нужните моменти трябва да става леко нагоре, за да усети кучето натиска над врата си. Това е сигнал за него, че вие контролирате ситуацията и диктувате накъде да се ходи.

Напрегнати сме

Стопаните, чиито кучета имат проблеми с нрава, често са прекалено напрегнати и неспокойни. Те са нащрек да не би кучето им да направи поредната беля или да се нахвърли върху някой минувач. Обикновено такива кучета имат проблеми и с посещенията на чужди хора у дома.

Това внася допълнително напрежение у стопаните, което се прехвърля интуитивно у кучето. Получава се затворен кръг, от който се излиза трудно.

Работете върху положителната си и най-вече спокойна енергия. За да балансирате енергията на кучето си, трябва първо да направите това със своята.

Коментирай