Семейство

5-те ядра на добрата дисциплина

Дисциплината трябва да бъде последователна

12.08.2014г. / 10 55ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Поведението и дисциплината на едно дете няма да се изградят сами, освен ако родителите не помогнат това да се случи. Ако децата бъдат оставени да се развиват сами, без напътствия, забележки, обяснения и комуникация, рисковете ценностната им система и дисциплината им да са на критично ниско ниво са големи.

Много хора се хващат за понятието 'дисциплина' като смятат, че строгите правила на дисциплина могат да накърнят самочувствието на детето и да се отразят на по-нататъшното му формиране като човек.

Други родители пък са любители на строго авторитарното възпитание без да си дават сметка какви отражения може да даде то. Тук важи златното правило, а именно – правилото за златната среда. Тя, разбира се, е трудно постижима. 

Но има някои базови постулати, които ще ви помогнат да отработите по-добри техники за създаване на дисциплина и възпитание. Кои са те?

Здрава връзка с детето

За да бъде ефективна дисциплината, която се опитвате да наложите, трябва преди това да сте изградили здрава връзка с детето. То ще се вслуша във вашите напътствия и забележки само тогава, когато ви уважава и разбира намеренията и подбудите ви. 

Винаги намирайте време за детето си. Оставяйте го при баби и детегледачки само в краен случай. Ако детето се чувства изоставяно в най-крехка възраст, съществуват рискове от пропукване на отношенията и близостта. 

Дисциплината трябва да бъде обучаващо средство

Не е добре просто да кажете на детето, че трябва да свърши нещо. Редно е да му бъде обяснено защо изисквате това от него. Не изпадайте в подробности, обикновено са  излишни. Нужни са няколко думи, но да са право в целта.

Дисциплината трябва да бъде последователна

Изобщо, възпитателните методи трябва да са последователни. Родителите трябва много да внимават какво казват, защото може и да бъде използвано срещу тях. Децата помнят и разбират, независимо дали на нас ни се струват още малки. 

Пък и е объркващо да чуват различни изисквания, които са ни угодни в момента. Трябва да се мисли в перспектива. 

Свързани статии

Последствията трябва да са моментални

Ако имате забележки към поведението на детето, трябва да реагирате веднага. Ако търпите и мълчите и се надявате детето само да се поправи рискувате да избухнете в един момент и да започнете да изреждате всички неща, които то е направило погрешно, излъгало е или не се е справило. 

Важно е всички забележки да бъдат отправяни веднага, без отлагане. Разбира се, придружени с подходящи обяснения и бъдещи изисквания.

Забележките трябва да бъдат възприети като честни от детето

Именно затова са обясненията. Ваша отговорност като родители е да откриете точния подход. На всички деца първоначално им се струва, че родителите постъпват безкрайно несправедливо с тях като им се карат, забраняват им нещо или ги наказват. 

Тънкият момент е да накарате детето да разбере истински защо го правите.   

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Monika ( преди 9 години )
Ako roditelite sa inteligentni,nqma da ima problem s vuzpitanieto.Lipsata na vreme ne e opravdanie za zle vuzpitanite deca.V mnogo sluchai babite sa po-inteligentni i s po-dobra cennostna sistema i po-bogata kultura,ot mnogo roditeli.Razbira se ima ima i dosta ogranicheni takiva -babi i diadovci.Nabliudavam go ejednevno,izobshto ne podleji na sravnenie vuzpitanieto na maika mi kum dushteria mi,plemennichkite mi i vuzpitanieto na snaha mi kum sobstvenite i deca...vsichko opira do intelekt-na kakvoto si nauchen,tova shte predadesh i na sobstvenite si deca !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота