На 11 ноември Православната църква почита свети великомъченик Мина Котуански. Мина бил египтянин, служил във войската, но изповядвал християнската вяра. По това време по заповед на императорите Диоклетиан и Максимиан бил издаден указ срещу всички, които изповядвали християнската вяра.

Вярващите били подлагани на мъчения и смъртни наказания. Мина не можел да гледа всичко това, напуснал войската и се оттеглил в планините. Минало време и отново се върнал да защитава Христовата вяра.

Това се случило на голям езически празник. Императорът заповядал да затворят в тъмница Мина, докато отминат празненствата. След това се опитал да го склони към идолопоклонство, като му обещавал дарове и го заплашвал с мъчения. Мина не отстъпвал.

Императорът бил жесток и го подложил на много и различни мъчения, а накрая издал заповед да бъде обезглавен, а тялото му да се изгори. Добри християни прибрали останките му и го погребали в родния му град Александрия. Свети Мина е известен като чудотворец и закрилник на семейството.

Днес имен ден празнуват Мина, Виктор, Виктория, Минчо, Минка и други.

Честито на имениците!