Семейство

Днес е Света Екатерина!

Честито на имениците!

24.11.2022г. / 04 52ч.
Михаела Лазарова
Снимка:pixabay

Снимка:pixabay

На 24 ноември Православната църква почита паметта на Св. великомъченица Екатерина. Екатерина се родила в Александрия и произхождала от благородническо семейство. Славела се с доброта, мъдрост и чудна хубост.

Когато навършила 18 години, тя се изучила за лекар. Отвсякъде се стичали кандидати, които искали ръката на момичето, но тя отказвала на всички. Екатерина, както и майка й, изповядвала христовата вяра.

По това време в Александрия дошъл беззаконен цар, който водел жестоки гонения срещу всички изповядващи християнството. Като чул, че девойката Екатерина е изобличителка на езичеството, извикал я в двореца. Веднага бил запленен от красотата й.

Предлагал й блага, охолен живот, ако се откаже от вярата си. Но Екатерина не отстъпила дори след жестоките мъчения, на които била подложена. След много страдания я посекли. Тогава Ангел Божи отнесъл тялото й на планината Синай, където по-късно бил построен манастир.

Днес почитайки паметта й, вярваме, че тя пази нас и семействата ни от болести. На този ден във всеки дом се меси погача, която се поднася с мед.

Имен ден празнуват всички, които носят имената Екатерина, Катя, Катина, Катерина, Кина.

Честито на имениците!

Коментирай